Bravo!

Lana četvrta u Barceloni

Mlada Mostarka je kroz cilj prošla s vremenom 58.89, a ispred nje su završile Louise Hansson (57.52), Margaret Macneil (57.83) i Katerine Savard (58.77).
Sport / Ostali sportovi | 18. 05. 2023. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar osvojila je četvrto mjesto u disciplini 100 metara delfin u finalu prestižnog natjecanja Mare Nostrum u Barceloni.

Mlada Mostarka je kroz cilj prošla s vremenom 58.89, a ispred nje su završile Louise Hansson (57.52), Margaret Macneil (57.83) i Katerine Savard (58.77).

Podsjetimo, Lana je jučer, također u Barceloni, izborila nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pobijedila je u utrci delfin na 200 metara s vremenom 2:08.36 te je na taj način ispunila A normu za Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Parizu.

Ujedno je Lana postala prva sportašica iz BiH koja je osigurala nastup na Igrama u Parizu.

Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine uputio je čestitke Lani Pudar, porodici, Plivačkom savezu BiH, klubu i trenerima na ostvarenoj A normi za Olimpijske igre Pariz 2024.

Odobrena dodatna sredstva

S obzirom da je Lana Pudar prva i do sada jedina ispunila A normu za Olimpijske igre Pariz 2024, Izvršni odbor OK BiH je na prijedlog Predsjedništva OO BiH odobrio dodatna sredstva u visini od 30.000 KM za nastavak priprema i nastupe do početka Olimpijskih igara Pariz 2024, sa ciljem postizanja što boljih rezultata do i na Olimpijskim igrama Pariz 2024, priopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH, a prenosi Fena.

To je nastavak "Programa+" OO BiH za bh. najbolje sportaše, odnosno evidentne Olimpijske kandidate za OI Pariz 2024 kao što je Lana Pudar.

Tim programom OO BiH konkretno podržava vrhunske sportaše/potencijalne olimpijce u njihovim naporima da ostvare vrhunske rezultate na Olimpijskim igrama Pariz 2024.

OO BiH će podržati i druge vrhunske sportaše koji osvoje A normu za OI Pariz 2024 od momenta ostvarenja A norme.

OO BiH stipendira 14 sportaša za OI Pariz 2024, potencijalnih olimpijaca, u trajanju od 32 mjeseca, a pet najboljih olimpijaca pored redovne stipendije podržava sa dodatnim sredstvima kroz "Program+".

"Nadamo se da će i ministarstva i institucije BiH nadležne za financiranje sporta slijediti primjer podrške vrhunskim sportašima kao što to čini nebudžetski korisnik Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine", navode iz tog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close