Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci

Kroz dramu i preokret do nove titule prvaka Europe

Ovim trijumfom odbojkaši BiH su što jako važno osigurali i direktan plasman na Paraolimpijske igre naredne godine. Ukupno, ovo je 11. naslov prvaka Europe, devet ih je osvojeno zaredom.
Sport / Ostali sportovi | 15. 10. 2023. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci još jednom je obranila naslov europskog prvaka. U finalnom susretu nakon velike borbe, BiH je bila bolja od reprezentacije Njemačke 3:2, po setovima 18:25, 25:23, 28:30, 25:21 i 15:6.

Prvi set je otišao na stranu Nijemaca prilično uvjerljivo 25:18, a u dramatičnom drugom setu izabranici Ifeta Mahmutovića su uzvratili 25:23, za 1-1. Nakon što reprezentacija BiH nije iskoristila set loptu kod rezultata 26:25 u trećem setu, situacija se na terenu počela komplicirati. Točnije, postalo je jasno da samo velikim preokretom BiH može ponovo na tron. To se i dogodilo.

Kod rezultata 13:13 u četvrtom setu, Alibašić osvaja poen i prelazi na servis, Manko i Jusufović pojačavaju blok i polako počinje rasti prednost BiH do velikih 19:14. Propustili su odbojkaši BiH tri set lopte kod rezultata 24:18, ali su iskoristili četvrtu. Na krilima osvojenog četvrtog seta, BiH je nastavila u dobrom ritmu, prednost iz poena u poen je rasla. Onog trenutka kada je BiH povela 9:2, sve je bilo jasno. Priča je bila zaključena nakon dva sata i četiri minute igre.

Ovim trijumfom odbojkaši BiH su što jako važno osigurali i direktan plasman na Paraolimpijske igre naredne godine. Ukupno, ovo je 11. naslov prvaka Europe, devet ih je osvojeno zaredom. Tu su još jedno srebro i dvije bronce.

Kopirati
Drag cursor here to close