Eurobasket još nije izgubljen

Košarkašice BiH se spremaju za završnicu kvalifikacija

"Ne možemo sada reći da smo podmladili ekipu i da je cilj da odigramo kako god. Uvijek igramo da pobijedimo i uvijek je cilj pobjeda", naglasio je Lojo.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2023. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u Sarajevu pred posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Situacija se po pitanju ove reprezentacije poprilično promijenila proteklih nekoliko mjeseci. Posebno nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Dobar dio igračica je odlučio napustiti selekciju, izbornik Lojo je u pola kvalifikacijskog ciklusa za Eurobasket morao puno toga promijeniti. Uz to, došlo je do sukoba na relaciji menadžer reprezentacije Razija Mujanović - generalni tajnik saveza Amer Čolan. Nakon dva uvjerljiva poraza od Belgije i Njemačke, plasman na naredni Eurobasket je pod velikim upitnikom.

"Odradili smo taj trening s nekompletnom ekipom i očekujem da će se danas riješiti ovi problemi. Da ćemo odraditi ovaj mini-ciklus do prve utakmice na najbolji mogući način. I dalje imamo teoretske šanse za plasman na EP. Ako pobijedimo u obje utakmice završit ćemo drugi i zavisit ćemo od ostalih rezultata jer četiri najbolje drugoplasirane idu na EP. Postoji šansa da se otvore još dva mjesta ako bi Izrael i Slovenija, kao domaćini sljedećeg EP, završili prvi ili drugi u svojim grupama" kaže Lojo. 

Lojo je govorio i o igračkom kadru za naredna dva susreta: 

Otprilike smo s istim igračkim rosterom, ali mislim da smo mi u tom visokom porazu od Njemačke odigrali solidno prvo poluvrijeme. U drugom je Njemačka odigrala vrhunski i mislim da je ubacila 13 trojki. Teško mogu ponoviti takav dan, ali kvalitetniji su od nas. Prije toga imamo Makedoniju, koja sada ima novu naturalizovanu Amerikanku. Ne smijemo ih podcijeniti. Idemo do kraja, naravno. Taj proces uvijek ide jedno s drugim. Ne možemo sada reći da smo podmladili ekipu i da je cilj da odigramo kako god. Uvijek igramo da pobijedimo i uvijek je cilj pobjeda. Podmlađivanje je došlo kao logičan slijed događaja, a poklopile su se i neke okolnosti u nezgodnom trenutku", naglasio je izbornik Goran Lojo.

Bosna i Hercegovina će protiv Sjeverne Makedonije igrati 9. veljače, a protiv Njemačke tri dana kasnije, utakmice se igraju KSC Sabit Hadžić na Ilidži.

Kopirati
Drag cursor here to close