Backgammon

Konjičanin najbolji u Donjem Vakufu

Na turniru su sudjelovala 74 igrača backgammona iz Bugarske, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, kao i iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine.
Sport / Ostali sportovi | 18. 09. 2023. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslije velikog uspjeha backgammon reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Skoplju i osvojenim petim mjestom, tavla klub Vatrogasac u suradnji sa tavla savezom BiH organizirali su 3. međunarodni backgammon turnir Donji Vakuf 2023.

Turnir se igrao u preljepom ambijentu etno sela "Semešnica". Ovaj turnir  je u službenom kalendaru obilježavanja Dana općine Donji Vakuf. Na turniru su sudjelovala 74 igrača backgammona iz Bugarske, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, kao i iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine.

Na samom početku igrače je pozdravio direktor ovogodišnjeg turnira, Benjamin Beno Zonić. Prisutnima se obratio i predsjednik Tavla saveza BiH, Omer Dervišbegović, koji je posebno naglasio značajan doprinos i značaj donjovakufskog kluba za očuvanje drevne igre i razvoj samog saveza. Turnir je, uz par prigodnih riječi, otvorio načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić, kojemu je uručena posebna zahvalnica.

GlavnI turnirr se igrao u sedam kola. Poslije sedam kola 16 najuspješnijih igrača igrali su  po kup sistemu nakon čega je dobijen konačni poredak.

Foto: PR / Backgammon turnir u Donjem Vakufu

Od 74 igrača iz šest zemalja na kraju je pehar za najuspješnijeg ponio Hajrudin Idrizović iz Konjica. On je u finalu savladao Dževada Hindića iz Jablanice, dok je u susretu za treće mjesto Mostarac Almir Hadžiomerović bio bolji od Šemsudina Kukića. Među nagrađenima su i igrači koji su ostvarili plasman od petog do osmog mjesta: Veljko Ćirović iz Srbije, Damjan Plesec iz Slovenije i domaći igrači Haris Balić i Draženko Vučina. U popratnom dijelu programa na jackpot turniru najbolji je bio Edin Boškailo iz Počitelja, dok je drugi bio Ahmo Omerović iz Mostara. U igri parova prvo mjesto osvojili su Adis Karadža i Nedžad Bašić iz Mostara gdje su u finalu bili bolji od Sanina Begatovića i Alena Kasupovića iz Bihaća. Nagrađeni igrači su dobili plakete, pehare i novčane nagrade.

Lijepo druženje ljubitelja drevne igre upotpunjeno je i odličnom zabavom u subotu u večernjim satima.

Tavla klub Vatrogasac još jednom zahvaljuje svima koji su pomogli u održavanju turnira, a posebne riječi zahvalnosti upućuje i svim igračima i gračicama backgammona koji su iskoristili ovaj vikend da budu dijelom natjecanja.

Kopirati
Drag cursor here to close