Feđini specijali

Karlo Prskalo – Judo je bio njegov život

To je čovjek koji je veći dio svog života posvetio ovom sportu, jedan od pokretača priče kada je u pitanju judo u Mostaru.
Sport / Ostali sportovi | 15. 06. 2020. u 12:38 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste kojom prilikom bili prisutni na nekom judo turniru u BiH prije nekih desetak godina mogli ste vdjeti jednog finog, uglađenog gospodina koji je tu bio. Gledao, razgovarao s natjecateljima, kao sudac bio aktivan. To je čovjek koji je veći dio svog života posvetio ovom sportu, jedan od pokretača priče kada je u pitanju judo u Mostaru.

A sve je počelo još tamo šezdesetih godina kada je u BiH formirana jedna vrsta odbora za razvoj ovog sporta koji aktivira i afirmira tadašnju Republičku Judo ligu BiH. Krajem 1963. godine, u prosincu, u Mostaru je formiran JK Hercegovac. Među malim brojem entuzijasta bio je i Karlo Prskalo koji je u to vrijeme nastupao u kategoriji do 78 kilograma.

''U to vrijeme mi smo imali izuzetno kvalitetnu momčad, koja je vrlo brzo izborila ulazak u tadašnju Prvu saveznu judo ligu Jugoslavije. U jednom trenutku smo bili odmah iza sarajevske Bosne koja je bila najbolja. Bilo je tu sjajnih boraca, kasnijih reprezentativaca, državnih prvaka. A sjećam da smo na početku radili, vježbali na parketu. Čak nismo imali niti pravih strunjača. Teško je najbrojati sve borce iz tog perioda nakon što smo oformili klub. Tu je bio Žika Živadinović, Jusuf Jelovac-Jabo, Safet Milavić, braća Huđec, Enver Kukuruzović, bilo ih je jako puno'', prisjetio se gospodin Prskalo u jednom od posljednji intervjua.

''Jedna od mojih prvih velikih pobjeda bila je na turniru u Sarajevu. Nakon svega dvije - tri godine treninga, svladao sam jednog puno iskusnijeg borca koji kasnije nije vjerovao da imam pojas koji sam imao u tom trenutku, mislim zeleni ili plavi. Slična stvar se dogodila na jednom međunarodnom turniru kada sam pobjedio jednog borca iz Njemačke. Tada su ljudi iz njegove momčadi došli s ponudom da idem u Njemačku - raditi, trenirati, što sam ja bez razmišljanja odbio'', pričao je Karlo koji je tijekom aktivne karijere osjestiti draž nastupa na jakim, velikim turnirima.  

Prvo kao borac, kasnije kao sudac

Godine 1975. postao je savezni sudac, a godinu dana kasnije internacionalni, pa je krajem osamdesetih kao sudac vodio borbe na Svjetskom prvenstvu u Beogradu 1989. godine.

''Nastupao sam u kategoriji do 78. kilograma na jakim turnirima od Mađarske, Češke, Njemačke, ali su polako vremenom dolazili mladi natjecatelji, u mojoj katgeoriji je bilo jako puno kvalitetnih boraca, prvaka BiH, prvaka Jugoslavije i ja sam se povukao. Nastavio sam raditi kao trener, sudac. Na jednom međunarodnom turniru sam dobio priliku da vodim svih pet finalnih borbi iako u tom trenutku nisam imao zvanje internacionalnog suca'', prisjetio se Karlo.

Tijekom svoje karijere Karlo je postao nositelj majstorskog (crnog) pojasa VII. dan kao jedan od rijetkih u BiH. Uz svoj klub, Hercegovac, bio je od početka, pomogao u razvoju kluba, trenera, mladih talenata, ovog sporta u Mostaru, uopće.

Do kraja

''Iz  našeg kluba nastala su još tri- četiri u Mostaru, imamo jako puno dobrih boraca, trenera, ali nažalost, jako malo se ulaže u ovaj sport. Nekada je bilo lakše pronaći sredstva neophodna klubovima nego što je to danas'', znao je reći gospodin Prskalo kojeg je Sportski saveza Grada Mostara 2013. godine nagradio priznanjem za životno dijelo.

Karlo Prskalo preminuo je u subotu, 13. lipnja, u 80-oj godini života.

Kopirati
Drag cursor here to close