Jednostavno pogrešno skrenuo

Najbolji zalutao i ostao bez medalje

"To je bila glupa pogreška. Nije zabavno gledati način na koji sam prokockao zlatnu medalju.Dva tjedna sam bio zatvoren unutra, nisam udisao svjež zrak. Moje tijelo ne funkcionira" rekao je Norvežanin.
Sport / Ostali sportovi | 15. 02. 2022. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jarl Magnus Riiber je bio maksimalno strpljiv. Čekao je u karanteni do posljednjeg trenutka dozvolu za svoj nastup, a onda je dozvola za nastup došla par sati kasnije. Bez treninga, bez bilo kakve pripreme Riiber je došao na zaletište skakaonice i skočio 142 metra. Kao da se radi o nekom iskusnom skijašu skakaču, ne kombinatorcu.

Ali ne bilo kakvom kombinatorcu. Ovo je ipak najbolji, čovjek koji je praktički bez poraza u Svjetskom kupu, u posljednje dvije i pol godine, sa nekih 13 uzastopnih pobjeda. Riiber je vodio ispred Estonca Kristjana Ilvesa (140 metara), koji je također u zadnjem trenutku dobio dozvolu za start jer je bio pozitivan, a startao je 44 sekunde iza Norvežanina. S 44 sekunde zaostatka startat će i Japanac Ryoto Yamamoto, a Nijemac Manuel Faiyst (47 sekundi) na četvrtom i Japanac Akito Watabe (54) također su u konkurenciji za medalju.

A onda su utrci na 10 kilometara dogodilo nešto nevjerojatno. Utrci koja je kasnila zbog izuzetno niskih temperatura. Čekali su kombinatorci pola sata duže na start utrke zbog užasno niskih temperatura. Recimo da je na početku skokova temperatura bila -16.

Bez obzira na sve, činilo se kako Riiber samo čudom može ostati bez medalje, a čudo se ustvari i dogodilo. Negdje na početku utrke je Riiber pogrešnu skrenuo, morao se vratit na pravu stazu, međutim prednost koju je imao je naravno potrošio. To je iskoristio Graabak, srebni iz prošlog natjecanja i zlatni iz Sočija 2014., koji je započeo je utrku u krosu na 12. mjestu, golemih dvije minute i sedam sekundi manje od Riibera.

"To je bila glupa pogreška. Nije zabavno gledati način na koji sam prokockao zlatnu medalju.Dva tjedna sam bio zatvoren unutra, nisam udisao svjež zrak. Moje tijelo ne funkcionira. Inače sam jedan od boljih skijaša ali sam danas bio loš" pojasnio je Riiber.

33-godišnji Graabak je savršeno tempirao završni napad i pobijedio ispred sunarodnjaka Jensa Oftebroa i Japanca Akito Watabea. Njemačka, koja je 2018. uzela sve medalje u ovoj disciplini, imala je kao najbolje četvrto mjesto Manuela Faissta, dok je iscrpljeni Riiber završio na osmom mjestu.Bila su ovo peta olimpijska medalja za 30-godišnjeg Grabaka, treća zlatna, a druga u Pekingu, pošto je prethodno u nordijskoj kombinaciji na maloj skakaonici osvojio srebro.

Kopirati
Drag cursor here to close