Udarac za Rusiju

Jedna od najboljih svjetskih šahistica napušta Rusiju i uzima švicarsko državljanstvo

Posljednji put je za Rusiju igrala u prosincu 2021. godine.
Sport / Ostali sportovi | 09. 01. 2023. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska šahovska prvakinja iz 2008. godine, jedna od najjačih igračica svijeta pridružila se redovima ruskih igračica koje napuštaju svoju zemlju. Švicarski šahovski savez potvrdio je u priopćenju za javnost da će Aleksandra Kostenjuk, koja ima dvojno rusko-švicarsko državljanstvo, igrati pod njihovom zastavom od 1. siječnja 2024., prenose Sportske novosti.

Na neki način, ovaj potez služi kao primjer da se povijest ponavlja - 1976. godine Viktor Korčnoj prebjegao je iz Sovjetskog Saveza, ne vrativši se kući nakon turnira u Amsterdamu i postao švicarski državljanin 1978.

Promjena šahovskog državljanstva stupit će na snagu nakon godinu dana kako bi se izbjeglo plaćanje transfera od 10.000 eura Ruskoj šahovskoj federaciji. To znači da će velemajstorica propustiti Europsko ekipno prvenstvo ove godine.

Opipljiv udarac Rusima

Kostenjuk, koju na internetskim šahovskim stranicama često nazivaju Šahovskom kraljicom, živi u Francuskoj i već igra za SD Zürich na švicarskom ekipnom prvenstvu. Posljednji put je za Rusiju igrala u prosincu 2021. godine. Švicarska slaže ozbiljnu žensku šahovsku reprezentaciju jer već imaju dvije mlade Ukrajinke, 15-godišnju Mariju Manko i 18-godišnju Sofiju Hrizlovu, koje su prošle godine pobjegle od rata u Švicarsku.

Kostenjuk, 38-godišnja velemajstorica jedna je od najtrofejnijih igračica svoje generacije s velemajstorskom titulom i ELO rejtingom 2520, trenutno deveta na svjetskoj ženskoj ljestvici, bila je svjetska prvakinja u šahu za žene između 2008. i 2010. te osvojila je naslov svjetske prvakinje u ubrzanom šahu za žene 2021.

Do danas ''izgubili'' dvije šahistice

Aleksandra se od samog početka ruske agresije Ukrajinu odlučila za antiratni stav i iznijela ga više puta. Rekla je nešto što si mnogi drugi ''protivnici rata'' iz Ruske Federacije ne mogu ni priuštiti. Ovim činom Kostenjuk zadaje opipljiv udarac cijelom Ruskom šahovskom savezu.

Sada kada je odlučila promijeniti svoje šahovsko državljanstvo, propagandisti rata njezino ime više neće moći koristiti u svoje svrhe. Neko vrijeme će morati biti ''izdajica'' u svojoj rodnoj domovini, ali to je prihvatljiva cijena za priliku da očuva čast.

Do danas je ruska ženska šahovska reprezentacija izgubila dvije članice kao rezultat vojne agresije na Ukrajinu, Alinu Kašlinskaju (Poljska) i Aleksandru Kostenjuk (Švicarska). Međutim, nitko iz ruske muške reprezentacije - uključujući i najbliže rezerve - nije promijenio Savez tijekom ove krvave godine. Iako na rejting listi ima nekoliko igrača koji su prešli pod FIDE upravo iz razloga što ne mogu dalje predstavljati svoju zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close