Treća zlato za sjajnog Rusa

Hat trick Bolshunova

Do svog trećeg zlata u Pekingu, a ukupno pete medalje, Bolshunov je stigao u vremenu od 1:11:32.7 sati. Bolshunov se stalno držao u vodećoj skupini da bi se 200-tinjak metara od cilja odvojio od konkurencije...
Sport / Ostali sportovi | 19. 02. 2022. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski nordijac Alexander Bolshunov će svakako biti jedan od najuspješnijih takmičara u Pekingu. Nakon osvojenih zlatnih medalja na 30 kilometara u skiatlonu, u štafeti 4x10 kilometara, on je dodao na kraju još jedno u jednoj od najtežih disciplina, utrci na 50 kilometara slobodnih stilom.

"Kraljevska" disciplina se zbog loših vremenskih uvjeta danas vozila na nešto drugačijoj stazi. Na ista je skraćena sa 50 na ukupno 28.4 kilometara, a Bolshunov je dokazao kako je trkač u najboljoj formi na ovim ZOI.

Do svog trećeg zlata u Pekingu, a ukupno pete medalje, Bolshunov je stigao u vremenu od 1:11:32.7 sati. Bolshunov se stalno držao u vodećoj skupini da bi se 200-tinjak metara od cilja odvojio od konkurencije i ciljem prošao sa 5.5 sekundi prednosti ispred srebrnog sunarodnjaka Ivana Yakimushkina, odnosno 7.0 sekundi ispred brončanog Norvežanina Simena Hegstada Kruegera.

Bio je to dvoboj Rusa i Norvežana u kojemu su kao jasni pobjednici izašli Rusi. Sva četiri njihova predstavnika ostala su u vodećoj skupini sve do kraja, pa su osvojili zlato i srebro, dok su Artem Maltsev i Denis Spitsov ciljem prošli kao četvrti i šesti.

S druge stane, prvi Norvežanin koji je izgubio kontakt s glavnom skupinom bio je Hans Christer Holund još na polovici utrke, nakon tri četvrtine otpao je i aktualni svjetski prvak na 50km Johannes Hoefslot Klaebo, koji je potom i odustao od daljnjeg nastupa, pa su u borbi za medalje ostali tek Krueger i Sjur Roethe. Krueger je na kraju uspio osvojiti broncu, dok je Roethe ciljem prošao kao peti.

Prije četiri godine Bolshunov je osvojio tri srebra (50km klasičnim stilom, štafeta 4x10km i momčadski sprint), a u Pekingu je pokazao kako je u međuvremenu izrastao u velikog prvaka.

Kopirati
Drag cursor here to close