Novogodišnja turneja

Harakiri Ryoyua, Kubacki najbliži pobjedi

"Veliku borbu vodimo za ukupno pobjedu, nastojim ne razmišljati toliko o naslovu, ali šansa je sada tu. Nikad prije nisam skakao u Bischofshofenu, to će biti zabavno", poručio je Marius Lindvik.
Sport / Ostali sportovi | 05. 01. 2020. u 15:48 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije početka Novogodišnje turneje bio je veliki favoriti. Nakon Oberstdorfa i novog trijumfa, zicer, ali su se stvari počele mijenjati prvog dana 2020. godine kada je 21-godišnji Norvežanin Marius Lindvik u Garmischu odlučio malo promiješati karte.

Lindvik je u prvoj seriji skokom od 143,5 metara izjednačio rekord skakaonice u Garmischu te je stvorio bodovnu zalihu za finalnu seriju u kojoj mu je skok od 136 metara bio dovoljan za ukupan trijumf i prvu pobjedu u karijeri u natjecanjima za Svjetski kup.

Lindvik je za svoje skokove skupio 289,8 bodova i tako za 4,8 bodova nadmašio domaćeg reprezentativca Karla Geigera (132 i 141,4 m). Poljak Dawid Kubacki (137 i 139,5 m) je završio kao treći, Japanac Ryoyu Kobayashi (132 i 141 m) tek četvrti. Na polovini turneje Ryoyu je držao prvo mjesto sa (587,2 boda) ispred Karla Geigera (580,9) i Dawida Kubackog (578,7).  A onda je treća stanica ponudila totalnu ludnicu.

Prvi favorit, branitelj naslova Ryoyu Kobayashi je totalno potonuo, što nije ništa neobičajno za japanske skakače. U prvoj seriji je doletio na 122 metra, u drugoj je bio još gori, dva metra kraći, pa je 229,8 bodova tek bilo dovoljno za skromno 14. mjesto. Rekli bismo - harakiri. Jer ne samo da je ostao bez prednosti prije posljednje skakaonice, već u Bischofshofen dolazi sa zaostatkom od 13,7 u odnosu na vodećeg Poljaka Kubackog. Ryoyu je trenutačno tek četvrti u poretku turneje, ispred su još Lindvik i Geiger i u dosta je teškoj situaciji. Ali nakon Garmischa i Innsbrucka ove godine očito sve moguće.

Baš kao što je bilo moguće da Lindvik i Kubacki u Innsbrucku imaju identične skokove u milimetara (133, 120,5) ali je Poljak ostao kratak za 1,3 boda zbog vjetra. Ali sigurno nije previše nezadovoljan jer drži prvo mjesto ukupnog poretka i mogao bi vrlo lako ponoviti uspjeh Janne Ahonena koji je slavio 1999 bez pobjede. Kubacki u ovom trenutku predvodi društvo sa 830,7 bodova, Lindvik ima 821,6, dok njemačke nade gaji Karl Geiger trenutačno trećeplasirani u ukupnom poretku sa 817,4 boda.

"Sigurno će biti zanimljivo, ja se nadam da ću nastaviti skakati kao što sam i na prve tri skakaonice. Veliku borbu vodimo za ukupno pobjedu, nastojim ne razmišljati toliko o naslovu, ali šansa je sada tu. Nikad prije nisam skakao u Bischofshofenu, to će biti zabavno", poručio je Marius Lindvik.

Kopirati
Drag cursor here to close