Vedro!

FOTO | Duvanjski alpinist u pohodu na najviši vrh Južne Amerike

Ovaj put njegov cilj je najviši vrh Južne Amerike Aconcagua (6962 metra nadmorske visine), a do kojeg će mu trebati čak 21 dan.
Sport / Ostali sportovi | 31. 01. 2024. u 10:21 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alpinist Ilija Babić iz Prisoja kod Tomislavgrada s ekipom se zaputio na novu destinaciju.

Ovaj put njegov cilj je najviši vrh Južne Amerike Aconcagua (6962 metra nadmorske visine), a do kojeg će mu trebati čak 21 dan.

"Uspon na najviši vrh Južne Amerike je izuzetno fizički i psihički zahtjevan uz višednevne aklimatizacijske i pripremne uspone. Očekuje ga snijeg, temperature niže i od 30 stupnjeva, snažni vjetrovi, ledenjaci i ledenjačke pukutine", napisali su iz Planinarskog društva Orlova Stina te dodali:

"Uz fizičku pripremu uspon zahtijeva i vrhunsku opremu prilagođenu usponima u visokom gorju. Zato Ilija zahvaljuje svima koji su pomogli u ostvarivanju njegova sna".

Podsjetimo, planina Aconcagua, (španjolski Cerro Aconcagua) je odgovor Južne Amerike na Everest.

Najviši vrh na svijetu izvan Azije, Aconcagua je zapravo samo 1600 m niže od Everesta.

Smještena u argentinskoj provinciji Mendoza blizu glavnog grada regije, u gradu Mendoza. Ovaj Andski div je popularno odredište penjača svih razina, piše Planinarenje.hr

Aconcagua je jedna od najpopularnijih planina u "Seven Summits", sedam najviših planina na sedam kontinenata svijeta. U stvari, to je drugi najveći uspona od sedam nakon Everesta.

Svoje putovanje Babić dijeli na svom osobnom Facebook profilu. Podsjetimo, ovaj uspješni alpinist u srpnju 2023. godine popeo je najviši vrh Italije Grand Paradiso (4061 metara nadmorske visine). 

U 2021. godini zajedno sa Slavkom Šumanovićem osvojio je najviši vrh Turske Ararat (5137 metara).

Kopirati
Drag cursor here to close