Nova utrka na kraju sezone

Formula 1 stigla u Las Vegas

Sve sesije voze se u noćnim uvjetima – prvi i treći trening počinju u 20:30 sati prema lokalnom vremenu, drugi trening i kvalifikacije počinju u ponoć, a utrka je u 22:00, zbog čega se očekuju prilično niske temperature.
Sport / Ostali sportovi | 16. 11. 2023. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se posljednji put vozila Formula u Las Vegasu slavio je pokojni Michele Alboreto ispred Johna Watsona i Eddie Cheevera. Bila je to 1982. godine i posljednja utrka te sezone. Naslov prvaka je osvojio je Keke Rosberg.

Nakon 41 godine, Formula 1 se vraća u grad kocke, Las Vegas. Realno, bilo je samo pitanje vremena kada će dobiti novu utrku, uličnu koja bi opet trebala ponuditi nešto novo u svijetu Formule 1. U prošlosti se vozila Formula na ulicama Phoenixa, jedno vrijeme u Indianapolisu, dugo u Watkins Glenu, dok nisu izgrađene nove staze. Jedna u Austinu, druga u Miamiju. Sada je tu i Las Vegas. 

Duljinom kruga od 6201 metara staza u Las Vegasu kraća je samo od Spa Francorchampsa i ima najduži period punoga gasa od otprilike 20 sekundi gdje se nalazi druga DRS zona.

Prva se nalazi između zavoja 4 i 5, s točkom detekcije na izlazu iz drugoga zavoja, a točka detekcije za drugu DRS zonu nalazi se na pravcu, što bi moglo dovesti do taktiziranja vozača u utrci kako bi imali DRS. 

Podloga je kombinacija asfalta koji se inače koristi na javnim prometnicama i potpuno novo asfaltiranih dionica čije su karakteristike velika nepoznanica svima.

Video: Formula 1 u Las Vegasu 

Sve sesije voze se u noćnim uvjetima – prvi i treći trening počinju u 20:30 sati prema lokalnom vremenu, drugi trening i kvalifikacije počinju u ponoć, a utrka je u 22:00, zbog čega se očekuju prilično niske temperature, moguće i ispod 10 Celzijevih stupnjeva.

Pirelli je zbog niskih opterećenja na gume i očekivano niskih temperatura pripremio tri najmekše mješavine guma (C3, C4 i C5) koje neće biti jednostavno zagrijati zbog manjka dugih i brzih zavoja i dugih pravaca na kojima se gume jako ohlade.

Video: Formula 1 u Las Vegasu 

Zbog konfiguracije staze očekuje se da će momčadi koristiti aerodinamičke pakete za srednje niski ili niski otpor zraka, poput onih za Kanadu, Belgiju, Azerbajdžan ili Monzu.

Kako bi temperature pogonske jedinice, guma i kočnica prilagodili stazi i atmosferskim uvjetima, momčadi će koristiti manje otvore za izlaz topline i manje usisnike za hlađenje kočnica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close