Slovenci ovaj put srebrni

Fettner preskočio Prevca Austrija Sloveniju

Prije posljednje serije skokova, Austrija je imala prednost od 5.3 boda, a nakon što je Peter Prevc doskočio na 127.5 metara činilo se kako Slovenija ima novo skakačko zlato.
Sport / Ostali sportovi | 14. 02. 2022. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan skok, onaj posljednji je na kraju odlučio. Onaj drugi Manuela Fettnera koji je bio isti kao i prvi od 128 metara, ali Austrijancima dovoljan za ukupni trijumf. Ukupno na kraju osam bodova više je imala Austrija od Slovenija koja je većim dijelom takmičenja nekako figurirala kao sigurna oklada za zlato.

Čak je izgledalo kako će o zlatu odlučivati Slovenci i Norvežani međutim onda je Jan Hoerl skočio 137.5 metara u drugoj seriji i stvari se preokrenule. U tom trenutku je Hoerl je imao 11.5 duži skok od od Slovenca Zajca pa je dotadašnji zaostatak od 8.2 bodova pretvoren u prednost od 4.7 bodova uoči posljednjih skakača. Prije posljednje serije skokova, Austrija je imala prednost od 5.3 boda, a nakon što je Peter Prevc doskočio na 127.5 metara činilo se kako Slovenija ima novo skakačko zlato.

Međutim, tako nije mislio 36-godišnji Manuel Fettner. Pored Hoerla i Fettnera za Austriju su skakali Stefan Kraft i Daniel Huber. Oni su pomogli da Austrija sakupi 942.7 bodova, dok je Slovenija ostala na 934.4. Ove dvije reprezentacije su bile danas svijet za sebe s obzirom da je treća Njemačka u sastavu Schmid, Leyhe, Eisenbichler i Geiger imala tek 922. boda.

Markus Eisenbichler jedini je bio na visini zadatka; u prvoj je seriji skočio 136, u drugoj 139,5 metara, što je bio najduži skok dana, ali nedovoljno dugačak da bi se ugrozila Slovenija, a kamoli Austrija. Potpuno su podbacili na kraju Norvežani, kojima je ostala drvena medalja sa zaostatkom od golemih 60 bodova. Prvak s velike skakaonice Marius Lindvik je očito malo duže slavio pojedinačno zlato, pa njegovi današnji skokovi od 121 i 126.5 metara nisu puno pomogli.

Inače, na skakonici u Zhangjiakou National centru je opet bilo dosta vjetra pa su suci u nekoliko navrata zaustavljali takmičenje. Za Austriju je ovo treće momčadsko zlato, nakon 2006. i 2010. godine.Za Sloveniju je ovo treća medalja u momčadskim skokovima, nakon bronci 1988., tada pod zastavom SFRJ, te 2002. godine.
Nijemci su, pak, nastavili niz osvajanja medalja na ZOI, ovo im je četvrta u nizu, nakon srebra 2010., zlata 2014. i srebra 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close