Bljesak podcast Sport Centar

Draženko Vučina gost podcasta Sport Centar: U čemu je razlika između backgammona i tavle

Razgovarali smo sa Draženkom Vučinom članom Tavla klub /Backgammon club Zrinjski -Derby Mostar, čovjekom koji se osvajao turnire, medalje na velikim natjecanjima u tavli ali i backgammonu.
Sport / Ostali sportovi | 07. 04. 2022. u 19:17 Bljesak.info
BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR #4 | Draženko Vučina, izbornik i prvi igrač reprezentacije BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za mnoge je tavla kao igra sastavni dio života posebno na ovim prostorima. Igra se i igrala se u svim uvjetima, u ratovima, u miru, na otvorenom, u zatvorenom.

Povijest kaže da se ona igrala prije 6.000 godina na prostoru tadašnje Perzije, odnosno današnjeg Irana.

Najvažnije je da imate protivnika s suprotne strane, zare (kockice), pule uz neizostavnu roncu kako se to kaže kod ''roncu''. Zato i ne čudi što su mnogi trofeji završili na ovim prostorima, bilo da se radilo o pobjednicima turnira, pojedinačnim i momčadskim prvacima.

Rašireno vjerovanje da igranje tavle zabavlja samo stariju populaciju opovrgava posljednjih godina sve veća popularnost među mladima. Međutim, vremena se nekako mijenjaju uz tavlu se počinje sve više igrati backgammon za kojeg će mnogi reći da je ustvari isto što i tavla, ali postoje određene razlike. Ne velike, ali ipak postoje. 

Upravo smo o tome razgovarali s našim gostom Draženkom Vučinom koji je član Tavla klub /Backgammon kluba Zrinjski - Derby, čovjekom koji se osvajao turnire, medalje na velikim natjecanjima u tavli ali i backgammonu.

Za one koji ne znaju prošle godine je njemački grad Trier bio domaćin momčadskog Svjetskog prvenstva na kojem su boje BiH branili Draženko Vučina, Edin Spahić, Abaz Omeragić, Mustafa Bešo, Ramiz Mušić, Velid Nazdrajić.  

Draženko je kroz razgovor pokušao objasniti razlike o kojima govorimo, baš kao što je pokušao što je više približiti backgammon onima koji ga nikada nisu igrali.

O tome kako izgledaju turniri, pojedinačni, momčadski, kakva je situacija s tavlom u BiH, planovima što se tiče backgammona na ovim prostorima. Turnirima koji se tek trebaju organizirati. Tavla, backgammon zajedno, jedno ili drugo.

To je ono o čemu smo pričali sa našim gostom u četvrtom po redu podcastu Sport Centar portala Bljesak.info.  

Kopirati
Drag cursor here to close