Sport Centar

Vučina: Tavla ima tradiciju, backgammon budućnost

Pogledajte najavu za novu podcast epizodu Sport Centra u kojoj je gostovao Draženko Vučina, izbornik reprezentacije BiH u tavli.
Sport / Ostali sportovi | 06. 04. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Moja je želja i nadam se da ću realizirati u nekom narednom periodu, škola backgammona u Mostaru, u BiH. Ja i moj prijatelj Ramiz Zaimović ćemo uspjeti nadam se tu ideju sprovesti do kraja. Taj ideja postoji, ja ću mislim već vrlo brzo u našem tavla klubu Zrinjski - Derby u prostorija koje su u Centru II pokrenuti tu školu. Tu planiram učiti početnike koji bukvalno je znaju igrati backgammon, zatim one koji znaju igrati tavlu ali slabo, pa i one koji znaju igrati, ali žele da nauče još nešto" kaže Draženko Vučina, istinski zakljubljenih u tavlu ali i backgammon, čovjek koji je prošle godine osvojio treće mjesto na svijetu u speed backgammonu, u još jednom izdanju podcasta portala Bljesak.info. 

Vučina je između ostalog u podcastu Sport Centar portala Bljesak.info u razgovoru sa urednikom i voditeljem Feđom Ibruljem, govorio o tavli, tradiciji koju kao sport ima na ovim prostorima, ali i backgammonu koji je u svijetu sporta sve zastupljeniji. 

"Još uvijek imate ljude koji ostaju vjerni onoj klasičnoj tavli, imate ljude koji već sada polako prihvaćaju taj backgammon. Mnogi za tavlu i backgammon misle da je jedno te isto, ali tu postoje razlike. Stvari su nešto drugačije u backgammonu gdje recimo imate kocku za dupliranje. U ovom trenutku imate nekih sigurno desetak igrača u BiH koji bi mogli igrati backgammon na svjetskom nivou. Kod backgammona postoje ocjene, gledaju se greške po partijama, ako imaš koeficijent grešaka do 2,5 onda si igrač iz kategorije svjetskih prvaka, ako imaš koeficijent grešaka do 4,5 onda si igrač svjetske klase, u svijetu imate igrače koji snimaju svaku partiju, analiziraju greške, to su ljudi koji su maksimalno posvećeni ovom sportu koji je poprilično skup. Kotizacije su jako velike na turnirima, nagrade za pobjednike također. 

Cijeli razgovor s našim gostom možete pogledati u četvrtak na portalu Bljesak.info

Kopirati
Drag cursor here to close