Nije propustio priliku

Đoković se dirljivim riječima prisjetio Ivaniševićeva trijumfa

Uspije li osvojiti svoj šesti vimbldonski trofej, Novak Đoković će doći do 20. Grand Slam naslova i izjednačiti se s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.
Sport / Ostali sportovi | 10. 07. 2021. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Đoković i Ivanišević

Novak Đoković u nedjelju će se boriti za  20. Grand Slam trofej u karijeri. Posljednja prepreka na tom putu za srpskog teniskog asa je Mateo Berrettini.

Uspije li osvojiti svoj šesti vimbldonski trofej, Novak Đoković će doći do 20. Grand Slam naslova i izjednačiti se s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Onda će mu nedostajati još samo trijumf na US Openu kako bi postao tek treći tenisač u povijesti koji je u istoj kalendarskoj godini osvojio sva četiri Grand Slam naslova, nakon što je to prvi napravio Amerikanac Donald Budge (1938.), a dvaput ponovio Australac Rod Laver (1962. i 1969.).

Đoković je u polufinalu sa 7:6 (3), 7:5, 7:5 svladao 22-godišnjeg Kanađanina Denisa Shapovalova (ATP - 12.). Meč je igrao na dan 20. obljetnice epskog trijumfa Gorana Ivaniševića u All England Clubu, prenosi Index.hr.

Najznanimljivija priča Grand Slama

"Goran je bio jako uzbuđen večer prije meča, danas je obilježio 20 godina od velikog trijumfa koji sam i ja pratio iz Hrvatske, zapravo bio sam u Umagu. Sjećam se kao da je jučer bilo kada je osvojio Wimbledon s wild cardom, to je jedna od najinteresantnijih priča u povijest Grand Slama", govorio je Đoković nakon meča.

Dodao je da iza njegovog trenera Ivaniševića stoji izuzetna karijera i nezapamćeni podvig u Wimbledonu.

"Išao je prema teniskoj penziji i htio je još jednom probati. Dobio je wild card, nije se mogao kvalificirati s renkingom i stvarno je nevjerojatno to što je napravio. Ja sam zdušno navijao za njega tada, na Gorana smo svi mi iz regije gledali kao na svog idola. I eto, 20 godina kasnije, nisam smio na ovako poseban dan izgubiti meč. Nisam smio danas izgubiti zbog njega", priznao je Đoković.

Video: Novak Djokovic Semi-Final Press Conference | Wimbledon 2021

Otkrio je kako ga je Goran usporedio s Patrickom Rafterom, Australcem kojeg je Splićanin pobijedio u vimbldonskom finalu 2001. godine.

"Interesantno je, Goran kaže da su mi voleji bili kao Rafterovi. To mi je rekao poslije meča, imali smo šalu na račun mojih voleja, ali u pozitivnom smislu. On je stvarno istaknuo kako je impresioniran volejima i igrom na mreži u nekim bitnim trenucima, kada sam se morao vaditi iz teških situacija. Na brejk loptama izlazio sam na mrežu i da, to je bio dio taktike. Jednostavno, Shapovalov, kada je lopta malo dalje od njega, obično čipira tu loptu, blokira je, igra slice i ja sam znao da će to često raditi. Zato sam koristio priliku da izlazim na mrežu. U većini slučajeva sam bio uspješan. Servis me je poslužio kad god je trebalo, naravno, uvijek može bolje, ali sam zadovoljan kako sam igrao", komentirao je Đoković nakon meča.

Iskustvo kao ključ

Mateo Berrettini zadnja ja Novakova prepreka do šestog pehara u Londonu.

"Iskusniji je od Shapovalova, igra izuzetno dobro, ima snažan forehand i servis. To su njegova dva najveća oružja. On je vjerojatno u najboljoj formi ove godine na travi jer je igrao Queens i osvojio ga. Zaista fantastičan turnir, izgubio je samo jedan set cijeli turnir, tako da to djeluje impresivno, ali finale je finale, ja imam mnogo više iskustva i trudit ću se da tu mentalnu snagu i iskustvo iskoristim za pobjedu", kaže Novak.

Video: Novak Djokovic Semi-Final Post-Match Interview | Wimbledon 2021

Meč s kanadskim tenisačem u polufinalu za Đokovića je bio izuzetno težak. Evo kako ga je on analizirao.

"Što se tiče njegovih prilika, imao ih je puno, servirao je za set i u drugom setu je imao puno break lopti. Naravno da se ne želim uopće naći u takvim okolnostima i situaciji gdje se moram vaditi, ali postoji podloga na kojoj se možeš brzo izvaditi iz tih ponornih situacija, iz bunara, a to je trava. Naravno da se nekako uvijek oslanjaš na servis, iako je 0:40 ili 15:40, možeš se s dva-tri poena na servisu vratiti u život. To je bio slučaj, ali imao sam i sreće, on je promašio nekoliko lakših lopti u tim ključnim momentima kada je mogao osvojiti break. S druge strane, imao sam i ja svoje šanse koje nisam koristio, posebno u trećem setu. Poprilično smo igrali egal meč, moram to reći. Ja sam samo odigrao bolje i smirenije u trenucima kad se lomio rezultat u sva tri seta. Ne možeš uvijek dati najbolju kvalitetu tenisa, koji želiš i planiraš, ali možeš dati neki svoj maksimum, pokušati pronaći način da pobijediš. Meni se to u karijeri često događalo, jednostavno sam uspijevao, što bi rekli Englezi, 'find the way to win', i to je ono što se računa", zaključio je srpski tenisač uoči sutrašnjeg finala, jednog od najvažnijih u njegovoj karijeri.

Teniski Robin Hood

Govoreći za britanski The Times uoči sutrašnjeg finala Goran Ivanišević osvrnuo se na Đokovićevo nasljeđe u svjetskom tenisu i poručio kako će srpski as mnogima nedostajati kada se jednog dana odluči oprostiti.

"Nikada nije bilo voljen kao Federer, ali mislim da ga to ne dira. Nekad su mu potrebni ljudi protiv njega kako bi ga ‘gurali’ naprijed. Đoković ima navijače, vole ga, ali više vole Federera jer je prvi došao na scenu. Morate cijenite sve što je Đoković napravio. On je osvojio sve, bori se i sigurno će nam nedostajati kada završi karijeru. Mnogi će govoriti ‘Je**te, volio bih da se vrati Đoković', siguran sam u to. On govori što misli i jedini je stao uz tenisače. On je teniski Robin Hood", rekao je Goran o Đokoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close