Među njima Zhao Xintong i Yan Bingtao

Deset kineskih igrača snookera suspendirano zbog sumnje u namještanje

" Mislim da bi svako tko je kriv za namještanje mečeva, trebao biti jednostavno doživotno eliminiran. I ako bilo koji od tih igrača bude proglašen krivim, nadam se da ga više nikada nećemo vidjeti u ovom sportu " rekao je Murphy
Sport / Ostali sportovi | 09. 01. 2023. u 12:52 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zhao Xintong, Yan Bingtao, Lu Ning, Liang Wenbo, Li Hang, Chang Bingyu, Zhang Jiankang, Chen Zifan, Bai Langning i Zhao Jianbo.
Što vam znače ova imena i prezimena? Većina ništa.

Opet ako imate u blizini nekog ljubitelja snookera, onda će priča biti nešto drugačija. Jer ovo su profesionalni igrači snookera, od kojih su najpoznatija prva dvojica s početka teksta. Zhao Xintong je deveti igrač svijeta, pobjednik UK Championshipa i German Mastersa, dok je Yan Bingtao trenutno 16. na svijetu, osvajač Mastersa. Pomenuta dvojica predvode društvo suspendiranih igrača koji su upleteni na određeni način u namještanje mečeva snookera. Pored "klasičnog" namještanja, spominje se i opcija u kojoj su iskusniji stariji igrači, pravili pritisak s mlađe.

Svjetsko profesionalno udruženje bilijara i snookera (WPBSA) započelo istragu za koju se mnogi nadaju da će biti završena što prije kako bi bio poznat status navedenih igrača. Ono što je poznato u ovom trenutku, Xintong i Bingtao su izostavljeni s Mastersa koji je počeo jučer. Xintong je trebao igrati protiv Marka Selbyja, a Yan Bingtao se trebao sučeliti s bivšim svjetskim prvakom Markom Williamsom.

" Pravimo pritisak da se stvari što prije riješe, jer ovo nešto što je jako štetno za snooker kao sport. Zato se mora brzo djelovati" tvrdi Jason Ferguson, predsjednik WBPSA-e. Usprkos oštrim osudama Fergusona, nitko od kineskih igrača se nije oglasio po pitanju suspenzija.

" Najvažnije je u ovoj istrazi doći do samo korijena, moramo znati tko je sve sudjelovao u svemu ovome. Ne znamo ozbiljnost svakog pojedinačnog slučaja. I dok se slučajevi rješavaju, moramo saznati kako se došlo do dokaza, jesu li ti dokazi bili dovoljni sa suspenziju, koje su kriminalne organizacije uključene", mišljenja je Neil Robertson jedan od najboljih u ovom sportu.

Bivši svjetski prvak Shaun Murphy je prošlog mjeseca jasno je naglasio kako bi igrači kojima se dokaže da su namještali mečevi trebalo biti doživotno izbačeni.

" Mislim da bi svako tko je kriv za namještanje mečeva, trebao biti jednostavno doživotno eliminiran. I ako bilo koji od tih igrača bude
proglašen krivim, nadam se da ga više nikada nećemo vidjeti u ovom sportu" rekao je Murphy, međutim njegovu izjavu je komentirao Jason Ferguson.

"Vidio sam Shaunovu izjavu i razumijem zašto je toliko ljut, jer se i ja jako slično osjećam zbog toga, posebno kao bivši igrač. Svaka loptica koju ubaciš mora nešto značiti. Ali znamo iz pravnih savjeta da doživotne zabrane ne postoje na sudu. U našim pravilima imamo da igrači mogu dobiti doživotnu zabranu, ako se utvrdi da su krivi za namještanje utakmica ili manipuliranje rezultatima, ali mora postojati razlika. Jer možete imati igrače koji su serijski godinama namještali mečeve na visokom nivou, ali isto tako možete imati nekog klinca kojem su uperili pištolj u glavu, nekom njegovom članu obitelji, pa su oni jednom prešli granicu. Sud će svakako uzeti u obzir te stvari ", pojasnio je Ferguson.

Kopirati
Drag cursor here to close