Finale u subotu

Danas prvi natjecateljski skokovi na Red Bull Cliff Divingu u Mostaru

Najbolji svjetski skakači i skakačice su u proteklih par dana pristigli u Mostar i odradili prve treninge.
Sport / Ostali sportovi | 25. 08. 2022. u 12:42 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Atmosfera u gradu na Neretvi postepeno se zagrijava pred sedmo gostovanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Bosni i Hercegovini. Danas je na rasporedu prva serija takmičarskih skokova, koju će skakači izvesti direktno s luka Starog mosta, a spektakularno finale je zakazano za subotu 27. kolovoza.

Najbolji svjetski skakači i skakačice su u proteklih par dana pristigli u Mostar i odradili prve treninge. Danas je na redu prva serija takmičarskih skokova, koja će se - kao i prošle godine - skakati direktno sa luka Starog mosta, u čast višestoljetne tradicije skokova u Mostaru.

Ostale serije skokova (u petak i subotu) skakat će se sa platforme visoke 27 metara za muškarce, odnosno 21 metar za žene. Finale počinje u 15 sati u subotu 27. kolovoza, kada su na rasporedu treća i četvrta serija. Platforme na Starom mostu bit će podignute tokom noći.

Takmičari su sinoć obavili i „lucky draw“ odnosno ždrijebanje redoslijeda kojim će nastupati. Lucky draw se uvijek bazira na nekoj zabavnoj aktivnosti inspiriranoj lokalnom tradicijom, a ovog puta redoslijed nastupa ovisio je o brzini i vještini oblačenja tradicionalne nošnje ovih krajeva.

Na obnovljenoj skakaonici Duradžik u blizini Starog mosta počeo je međunarodni cliff diving trening kamp za mlade skakače. Kamp će trajati do 28. kolovoza, a na njemu će nove nade cliff divinga iz cijele Europe trenirati i stjecati nova znanja pod palicom legendarnog Orlanda Duquea. Polaznici kampa na Duradžiku su jučer izveli prve skokove u Neretvu.

Živo će ovih dana (i večeri) biti u mostarskom Starom gradu, gdje će u petak 26. i subotu 27. kolovoza u sklopu Old Town Street Festa na nekoliko lokacija nastupiti niz muzičkih izvođača. Više informacija o programu festivala može se naći na stranici redbull.ba.

Takmičenje će se prenositi uživo na Red Bull TV u subotu 27. kolovoza kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva.

Sve informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva i redbull.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close