Pred današnje polufinale

Čilić: MIslim da mogu odigrati dobar meč protiv Novaka

"Ja sam odigrao odličan meč sa Sinnerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionirale, ali vjerujem da to mogu ispraviti i protiv Novaka odigrati sjajan meč, " govori u najavi Marin Čilić
Sport / Ostali sportovi | 03. 12. 2021. u 00:44 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je dva puta u povijesti osvajala Davis Cup. Prvi put 2005. godine u Bratislavi, drugi posljednji kada se ovo takmičenje igralo u starom, netko će reći normalnom formatu, prije dvije godine. S obzirom na to da Hrvatska nije u ovoj završnici u najboljem sastavu, očekivanja od ove selekcije su bila umjerena.

Nekako se četvrtfinale nametalo kao imperativ. Međutim, protiv Italije se razigrao Borna Gojo, Hrvatske je došla do polufinala i meča sa Srbijom. Hrvatska bi mogla do finala ako odluka bude padala u posljednjem, meču parova. Međutim, ovo je Davis Cup, toliko puta dokazan kao silno nepredvidljivo natjecanje, pa čak i u ovom novom formatu.

"Ući ćemo u taj meč kao u svaki drugi. Na papiru su oni blagi favoriti, imaju Đokovića koji je 'broj 1' na rang listi, njihov drugi igrač je bolje rangiran od našeg, a u paru smo mi blagi favoriti", rekao je dan uoči dvoboja za ulazak u nedjeljno finale izbornik hrvatske reprezentacije Vedran Martić te dodao:

"Ušli smo u polufinale, među četiri najbolje reprezentacije na svijetu, što je već veliki uspjeh. Ali, pokušat ćemo doći i do finala."

Ulazak u finale, osim borbe za trofej, donosi i izravan plasman na završni turnir Davis Cupa za sljedeću sezonu, dok sve ostale reprezentacije koje su sudjelovale na ovogodišnjem završnom turniru moraju igrati kvalifikacijski meč, za koji će suparnika doznati na nedjeljnom ždrijebu.

Marin Čilić je na "prvoj ploči" donio važan bod protiv Australije pobjedom nad Alexom De Minaurom, da bi potom izgubio mečeve od dvojice 21-godišnjaka, Mađara Zsombora Pirosa i Talijana Jannika Sinnera, definitivno je najiskusniji u ovoj postavi Hrvatske. S Novakom, Marin nema dobar omjer.

U 19 prijašnjih dvoboja uspio pobijediti samo dvaput: 2016. u četvrtfinalu pariškog dvoranskog Masters 1000 turnira te u finalu turnira na travnatoj podlozi u londonskom Queen's Clubu prije tri godine.

"Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o nevjerojatno kvalitetnoj reprezentaciji. Osim Novaka imaju još tri-četiri sjajna igrača koji su uvijek jako neugodni. Ali, dat ćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom ishodu u tom dvoboju", rekao je najbolji hrvatski tenisač koji je 2018. u Lilleu protiv Francuske odveo Hrvatsku do drugog trijumfa u ovom natjecanju koje je svoju premijeru imalo 1900.

Čilić se nada nastavku torinske pobjedničke serije.

"Rezultati u Torinu su nam drastično digli samopouzdanje, duh u reprezentaciji je veoma pozitivan. Borna Gojo je pokazao još jedanput da je fenomenalan igrač za Davis Cup i nadam se da će pobjede iz ovog natjecanja pretočiti u individualne pobjede i uspjeh na ATP Touru. A Nikola i Mate su uvijek spremni odigrati odlične mečeve, kao u cijeloj sezoni. Ja sam odigrao odličan meč sa Sinnerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionirale, ali vjerujem da to mogu ispraviti i protiv Novaka odigrati sjajan meč."

Hrvatska i Srbija su do sada dva puta igrale u Davi Cupu. Prvi put je to bio duel četvrtfinala 2010. godine, u Splitu je slavila Srbija 1:4. Čilić je tada u tri seta dobio Troickog, a onda je izgubio u tri od Novaka Đokovića. Prije šest godina u okršaju prvog kola koji se igrao u Kraljevu, oslabljena Hrvatska je uvjerljivo poražena 5:0, s tim da je Borna Ćorić u drugom singlu ispustio 0:2 protiv Troickog.

Kopirati
Drag cursor here to close