Legenda Etiopije

Bosonogi Abebe Bikila, vjerojatno najveći maratonac svih vremena

Na Igrama u Rimu, nepoznati mladić ispisao je jednu od najljepših stranica sportske povijesti: za gotovo osam minuta nadmašio je svjetski rekord Emila Zatopeka u maratonu te postao prvi Afrikanac koji se okitio zlatom. Učinio je to trčeći – bosonog!
Sport / Ostali sportovi | 25. 10. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nuzzaci.com / Abebe Bikila (Jato, Etiopija, 7. kolovoza 1932. – Addis Abeba, 25. listopada 1973.)

Na današnji dan prije pola stoljeća, 25. listopada 1973. godine, umro je Abebe Bikila, možda najveći maratonac svih vremena.

Čovjek čiju su sudbinu istkali trijumfi, ali i goleme tragedije, rođen je 1932. u selu Jato, nekoliko godina prije napada Mussolinijeve vojske na njegovu domovinu Etiopiju.

Otac mu je bio siromašni pastir – kako bi pomogao obitelji, Abebe se kao mladić pridružuje carskoj gardi Hailea Selassija.

Nakon uspjeha u vojnim natjecanjima u trčanju, zapeo je za oko Onniju Niskanenu, Šveđaninu kojeg je etiopska vlada unajmila da trenira potencijalne atletičare. Ovaj ga je 1960. godine poveo na put prema slavi.

Na Igrama u Rimu, nepoznati mladić ispisao je jednu od najljepših stranica sportske povijesti: za gotovo osam minuta 'prešišao' je svjetski rekord Emila Zatopeka u maratonu te postao prvi Afrikanac koji se okitio zlatom. Učinio je to trčeći – bosonog!

"Mussoliniju su bili potrebni silni bataljuni da bi osvojio Rim, Selassiju je za to trebao samo jedan vojnik!", pisao je jedan rimski list. Abebe Bikila postao je nacionalni junak, a car ga je, po povratku u domovinu, unaprijedio u čin poručnika.

Video: Abebe Bikila wins Marathon barefooted | Epic Olympic Moments

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Tokiju, Bikila je učinio nemoguće. Premda su mu liječnici govorili da je to ludost, odlučio se natjecati samo pet tjedana nakon operacije slijepog crijeva. Druga Olimpijada – drugo zlato i novi svjetski rekord!

Nakon prolaska kroz cilj, zabavljao je publiku izvodeći čučnjeve i sklekove, dok su njegovi konkurenti utrku završavali posve iscrpljeni.

Još jednom, u domovini mu je priređen veličanstven doček, a car ga je ovaj put nagradio automobilom, Volkswagenovom 'Bubom'. Upravo to vozilo zapečatit će sudbinu slavnog sportaša.

Pročitajte još

Godine 1969., tijekom građanskih nemira u Adis Abebi, Bikila je bio prisiljen naglo skrenuti kako bi izbjegao skupinu demonstranata. Izgubio je kontrolu nad vozilom i završio u jarku. Posljedice nesreće bile su stravične: najbrži čovjek na svijetu ostao je paraliziran od struka nadolje.

Četiri godine kasnije preminuo je od komplikacija uzrokovanih ozljedom, ostavivši za sobom suprugu i četvero djece. Dan njegovog pogreba car je proglasio Danom žalosti.

U čast Abebea Bikile, stadion u Adis Abebi nazvan je njegovim imenom. (Izvor: Povijest.hr)

Video: Tokyo 1964 Olympic Marathon | Marathon Week
Kopirati
Drag cursor here to close