Spiridon Louis

Bio je prva zvijezda Olimpijskih igara, a natjecao se samo zbog jedne djevojke

Na maratonu je Spiridon Louis uspio pobijediti rezultatom od 2 sata, 58 minuta i 50 sekundi. Grčko je stanovništvo bilo oduševljeno, jer u mnogim drugim disciplinama na tim Olimpijskim igrama nisu pobijedili grčki nego inozemni sportaši.
Sport / Ostali sportovi | 12. 01. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Greek City Times / Spiridon 'Spiros' Louis (12. siječnja 1873. – 26. ožujka 1940.)

Spiridon Louis (Loues), grčki: Σπυρίδων Λούης, prvi pobjednik maratona na modernim Olimpijskim igrama, rođen je na današnji dan prije točno 150 godina, 12. siječnja 1873. u Marousiju pokraj Atene.

Spiridon nije bio profesionalni sportaš, nego dostavljač vode u Ateni. Naime, njegov je otac prodavao izvorsku vodu u grčkom glavnom gradu, koji u to vrijeme još nije imao adekvatnu opskrbu vodom.

Zbog prenošenja vode Spiridon Louis imao je vjerojatno natprosječnu fizičku kondiciju.

Kako su 1896. godine u Ateni održane prve Olimpijske igre u modernoj povijesti, a Spiridon Louis imao je tad 23 godine, prijavio se za sudjelovanje.

Na maratonu u sklopu tih Olimpijskih igara uspio je pobijediti rezultatom od 2 sata, 58 minuta i 50 sekundi. Grčko je stanovništvo bilo oduševljeno, jer u mnogim drugim disciplinama na tim Olimpijskim igrama nisu pobijedili grčki nego inozemni sportaši.

I tadašnji grčki kralj čestitao je Louisu i nagradio ga. Darovima su ga obasipali i mnogi njegovi sunarodnjaci.

Maratonu je disciplina koju se poštuje kao najnapornije atletsko natjecanje. Grci su uz maraton posebno vezani zbog povijesnog uzora po kojem je utrka zamišljena, po vojnom glasniku Filipidu koji je 490. pr. Kr. istrčao 40 kilometara od bojnog polja na Maratonu do Atene kako bi izvijestio o pobjedi nad Perzijancima. I to nakon što je prethodno u dva dana istrčao 240 kilometara.

Video: Authentic Phidippides Run

Kažu da se Spiridon Louis na maraton prijavio kako bi osvojio srce Helene, najljepše djevojke u njegovom naselju Marusiju.

U kvalifikacijama za olimpijadu ipak se umalo nije kvalificirao. Zapravo se i ne bi kvalificirao da Grčka, kao zemlja antičkih olimpijada i prve moderne, nije imala pravo na više sportaša od bilo koje druge zemlje.

Zbog toga što nije imao pojma o atletici i nije imao nikakvu taktiku, bio je tek peti u kvalifikacijama. I bio je jedini koji je trčao u narodnoj nošnji.

Favoritom se smatralo Francuza Albina Lermusiauxa koji je prethodno osvojio broncu u utrci na 1500 metara, te Australca Edwina Flacka koji je osvojio zlata na 800 i 1500 metara. Obojica su, međutim, kolabirala bitno prije kraja utrke, tako da je Louis bio taj koji je nezadrživo jurio prema drevnom Stadionu Panathinaiko.

Zanimljivo je da je tijekom utrke više puta zastao da se okrijepi mlijekom, sokom od naranče, pa čak i čašom vina.

Zbog navale oduševljenih navijača, zaštitari su ga zgrabili i odveli do svlačionice, a čim se ovaj nevjerojatni maratonac oporavio od napora, u osobnu ga je audijenciju primio sam kralj. I navodno mu ponudio da poželi bilo što i bit će mu ispunjeno.

Spiridon Louis mu je na to rekao da želi magarca i zapregu kako ni on ni njegov otac više ne bi morali tegliti vodu s izvora, nego bi je mogli voziti. Kralj mu je ispunio želju.

Legenda kaže da je pobjedom osvojio i srce svoje voljene Helene i oženio se njome.

Nakon pobjede, iako proglašen nacionalnim junakom i obasut brojnim počastima, nastavio je povučeno živjeti u rodnom mjestu u predgrađu Atene. Nikad se više nije natjecao u maratonu.

Olimpijski stadion u Ateni je dobio ime po njemu (Spiros Louis Stadion).

Video: Olympic Games, Athens, 1896
Kopirati
Drag cursor here to close