Posljedice rata

Bez Rusije i Bjelorusije na Olimpijadi

"Morat će se donijeti odluka o tome što će se dogoditi sa svakoj od ove dvije zemlje, a moja je pretpostavka da bi opći osjećaj bio da se ne bi trebale natjecati u Parizu", rekao je bivši potpredsjednik MOO-a Reedie britanskim medijima.
Sport / Ostali sportovi | 12. 07. 2022. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od trenutka kada je počeo rat u Ukrajini stvari u normalnim životima su se počeli mijenjati. Ista stvar je i u sportu
koji je doživio poprilične promjene posebno kada su u pitanje svjetska, europska prvenstva, međunarodna klupska takmičenja. Međutim, to očito nije sve. Sportašima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na Ukrajinu, rekao je viši član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Craig Reedie.

MOO je izdao smjernice sportskim upravnim tijelima u veljači da uklone sportaše dviju zemalja s međunarodnih natjecanja, a Bjelorusija je korištena kao polazna točka za rusku invaziju, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Morat će se donijeti odluka o tome što će se dogoditi sa svakoj od ove dvije zemlje, a moja je pretpostavka da bi opći osjećaj bio da se ne bi trebale natjecati u Parizu", rekao je bivši potpredsjednik MOO-a Reedie britanskim medijima.

Sportaši iz Rusije će propustiti kvalifikacijske događaje za Pariz kao rezultat mjera, a predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je u svibnju da je sudjelovanje Rusije nejasno. Međutim, zasad Ruski olimpijski odbor nije sankcioniran od strane MOO-a niti je MOO zabranio ruskim članovima da sudjeluju na olimpijskim skupovima.

Od sportova na olimpijskom programu, samo su biciklizam, tenis i džudo dopustili Rusima i Bjelorusima da se nastave natjecati, ali Reedie je rekao da sumnja da će čak i sportašima iz tih sportova biti dopušteno sudjelovati u olimpijskim kvalifikacijama.

Reedie, bivši predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA), rekao je da bi bilo nerealno dopustiti sportašima da uđu u kvalifikacijska natjecanja nakon što ona počnu.

"Prilično je teško na pola puta reći onima koji su se kvalificirali da smo promijenili pravila. Dakle, postoji pravi problem za saveze, koji imaju jasnu uputu s kojom su se složili da neće pozivati Ruse i Bjeloruse da sudjeluju u događajima. Na prvi pogled, malo je vjerojatno da bi se itko iz Rusije i Bjelorusije kvalificirao za Pariz", kazao je Reedie.

Kopirati
Drag cursor here to close