Prva Australka nakon 1978. godine

Barty osvojila Australian Open

Wendy Turnbull je 1980. godine izgubila od Hane Mandlikove i tu je bio priči bio kraj. Čekanje koje je trajalo 44 godine, sve do ove godine, sve do danas i Ashleigh Barty.
Sport / Ostali sportovi | 29. 01. 2022. u 11:06 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Chris O'Neil je bila posljednja Australka koja je podigla pehar pobjednice na Australian Openu. U dva seta je 1978. godine
savladala Betsy Nagelsen u dva seta. Činilo se kako će dominacija domaćih igračica trajati i Australci nisu mogli niti sanjati da će Chris biti i posljednja. Wendy Turnbull je 1980. godine izgubila od Hane Mandlikove i tu je bio priči bio kraj. Čekanje koje je trajalo 44 godine, sve do ove godine, sve do danas i Ashleigh Barty.

Prvi set nije ponudio previše uzbuđenja. Collins je prva došla do break lopte, Barty je jedan lagani forehand izbacila vani, ali Amerikanka nije uzela ponuđeno. Nove prilike više nije bilo. Barem ne u prvom setu. U sljedećem je Collis izgubila svoj servis i tu je ustvario bio kraj seta. Barty je u naredna dva servis gema izgubila samo jedan poen.

Međutim, Collins nije očekivano pala. Ali zato jeste pao postotak drugog servis kod Barty. U prva tri gema drugog seta Ashleigh nije uzela niti jedan poen na drugi servis. Zato break prednosti i čistih 3:0 s kojim je ušla u nastavak meča Danielle Collins nije bilo iznenađujuće. Ali jeste rasplet u tom drugom setu u kojem se igra Ashleigh Barty raspala. S pet neforsiranih pogrešaka i 7 winnera, Amerikanka je došla do 5:1 i servisa za set. Prilika koju ne koristi. Napokon je nešto pogodila Ashleigh pa je vratila jedan od dva izgubljena servis gema.

Ali znate kako stvari idu u ženskom tenisu. Jedna loptica, jedan poen i situacija se mijenja na terenu. Collins je imala dva servis, ali nije vidjela set lopte. Četiri vezana gema, niti u jednom Collins nije mogla do trećeg poena, u svakom od ta četiri gema je uzela dva poena, ukupno osam, pa je na oduševljenje publike Barty vrlo brzo ponovo bila oan prava. Lošu seriju Amerikanka je prekinula gemom za 6:5. Na kraju je odluka pala u tie breaku. Barty je ušla silovito u odlučujući gem, vrlo brzo povela 3:0. Nakon sat i 27 minuta igre Barty je podigla ruke. Treće finale na Grand Slamu treća titula. U tie breaku je bilo 7:2. Povijest se ponovila, Barty je slavila istim rezultatom kao i Chris O'Neil te 1978. godine. Domaća publika je bila oduševljena. Kako ona na tribina, tako i ona koja je meč pratila u samom parku. 

Kopirati
Drag cursor here to close