Kako je koristio doping

Armstrong: EPO je teško otkriti, meni nisu nikad uhvatili

Ja sam testiran 500 puta, niti jednom nisam pao na doping kontroli. To nije laž. To je istina. Nije bilo načina da se izbjegne kontrola.
Sport / Ostali sportovi | 15. 12. 2023. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već smo ga polako i zaboravili. Jedno vrijeme je bio najveći, junak, heroj, na kraju se dogodilo ono najgore. Kada je priča o dopingu isplivala na površinu. Lance Armstrong (52) je između 1999. i 2005. godine osvojio sedam uzastopnih naslova na najprestižnijoj biciklističkoj utrci svijeta Tour de Franceu.

Nažalost, koristeći doping. Nakon svega, sada sasvim normalno Lance priča o tome kako je uzimao nedozvoljena sredstava. Kako kaže na svih tih godina, on je uzimao one supstance koje su se jako kratko zadržavale u organizmu. Zato nikada nije pao na doping testu.

"Cijela je istina da su se neke od supstanci koje sam koristio, posebno one koje su najviše poboljšavale performanse, kratko zadržavale u organizmu. Određene supstance, bilo da je to anabolik ili kanabis, imaju mnogo duži period zadržavanja u ljudskom organizmu. Na primjer, možete da popušite džoint i da sjednete i vozite traktor… za dva tjedna imat ćete pozitivan test na marihuanu, jer se ona zadržava duže u organizmu", pričao je Lance nakon čega je objasnio kako su stvari funkcionirale u njegovom slučaju. 

"S EPO (sintetička verzija hormona eritropoetina), koji je bio kao raketno gorivo i koji je promijenio ne samo naš sport, već sve sportove gdje je potrebna snaga i izdržljivost, bilo je drugačije. Njega je bilo teško otkriti jer se kratko zadržavao u organizmu. Ja sam testiran 500 puta, niti jednom nisam pao na doping kontroli. To nije laž. To je istina. Nije bilo načina da se izbjegne kontrola. Kada sam urinirao u bočicu oni su analizirali mokraću, i to je tako bilo uvijek", pojasnio je Lance koji na kraju kaže kako ne želi ohrabriti nekoga da uraditi nešto slično.

“Nikoga ne želim ohrabriti da napravi nešto što se ne mora, ali istina je da je postojao doping, supstanca koja se nije mogla otkriti i koja je bila korisna kako za učinak, tako i za oporavak. A kako su nas naveli da vjerujem, a s čime se ne slažem, da je sigurna ako se uzme pod liječnički nadzor.”

Kopirati
Drag cursor here to close