Prvi put u povijesti

Amazon platio 100 milijuna za utakmicu na Crni petak

Tvrtka Amazon je platila ekskluzivno pravo prijenosa ove utakmice sa samo jednim ciljem. Zadržati potencijalne kupce u kućama i kupovina on line, naravno na Amazonu.
Sport / Ostali sportovi | 26. 11. 2023. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sport je već odavno postao business. To je rečenica koju smo toliko puta čuli posljednjih godina i koja se nakon određenog vremena
na ovaj ili onaj način potvrdi.

NY Jetsi i Miami Dolphinsi su svoju utakmicu 12. kola regularnog dijela NFL sezone odigrali na "Black Friday" i to nakon Dana zahvalnosti, što nije čest slučaj u Americi. Precizniji da budemo, na taj dan se ne igraju utakmice NFL-a, ali opet da se vratimo na početak. Sport je business.

Tvrtka Amazon je platila ekskluzivno pravo prijenosa ove utakmice
sa samo jednim ciljem. Zadržati potencijalne kupce u kućama i kupovina on line, naravno na Amazonu. U ovoj tvrtki su procijenili
kako im se poprilično isplati dati 100 milijuna za jednu utakmicu kako bi povećali broj potencijalnih kupaca, koji će ostati kod kuće i kupovati online umjesto da idu u prodavnice i tamo koriste popuste za "Crni petak".

Problem nije predstavljala niti činjenica što je utakmica igrana u vrlo ranom terminu od 15 sati. Jer prema zakonima o prijenosima NFL utakmice se petkom ne mogu "raditi" iza 18 sati kako bi se zaštitila gledanost sveučilišnog američkog fudbala. Iako je u pitanju ogromna suma, računica ove kompanije je jasna:

Prosječna gledanost utakmica za Dan zahvalnosti je čak 33,5 milijuna (2022). Poređenja radi, prosječna gledanost NBA
mečeva tijekom Božića prošle godine bila je 4,27 milijuna. Tu su neizostavne reklame i zarada od istih. Trideset sekundi reklame tijekom utakmica u četvrtak večer, na koje Amazon također ima prava je 440.000 dolara. Na "Black Friday" za 30 sekundi reklame se mora izdvojiti dvostruko više.

Osim toga, Amazon je ponudio brendovima koji žele da se reklamiraju da imaju različite reklame u isto vrijeme, zahvaljujući posebnoj tehnologiji i tako ciljaju različite društvene grupe. Primjera radi, jedna poznata kompanija za proizvodnju audio opreme je imala tri različite reklame. Gledatelji imaju tu mogućnost da tijekom
emitiranja reklame odmah obave kupovinu eventualno nekog proizvoda. Ukupno gledajući ova utakmica je za Amazon bila Super Bowl.

Kopirati
Drag cursor here to close