Luda noć u New Yorku

Aktivisti prekinuli meč, Sabalenka zaboravila pravila

Nakon odigranog gema u drugom setu počelo je komešanje na tribinama. Na scenu je stupila skupina ekoloških aktivista odjevenih u majice s natpisom "End Fossil Fuels" (Ukinite fosilna goriva), koja prekida meč.
Sport / Ostali sportovi | 08. 09. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prekidi mečeva na US Openu su skoro postali svakodnevica. Razlozi su različite prirode. Nekada prekidi traju kratko, nekada nešto duže. Jedan takav dogodio se u polufinalu dvoboja kod tenisačica. Coco Gauff je imala 5-1 u prvom setu Karolina Muchova se vratila na 5-4, ali je izgubila set.

Nakon odigranog gema u drugom setu počelo je komešanje na tribinama. Na scenu je stupila skupina ekoloških aktivista odjevenih u majice s natpisom "End Fossil Fuels" (Ukinite fosilna goriva), svojim su povicima i uzvikivanjem parola onemogućili nastavak meča. Gauff i Muchova su prvo ostale na terenu određeno vrijeme, a onda su se povukle.

Video: aktivisti prekidaju meč 

U tim trenucima nije bilo jasno zašto osiguranje ne reagira, ali kako je bilo malo pravih "kadrova", nitko nije znao zbog čega prekid toliko dugo traje. Pomenuti aktivisti točnije jedan od njih se nije mogao pomaknuti sa sjedišta pa je trebalo određeno vrijeme da se jedan od tih osoba izbaci s terena.

Video: Trenutak kada je meč prekinut 

Tek nakon 45 minuta meč je nastavljen, prekid je očito dobro došao i jednoj i drugoj tenisačici, jer su obje igrale puno bolje nego u prvom setu. Obje su držale servise do osmog gema, kad je Gauff došla do breaka i servisa za pobjedu. U devetom gemu je došla i do prve meč-lopte, ali ju je Muchova uspjela neutralizirati, doći do breaka i nastaviti borbu.

Na nove meč-lopte Gauff je čekala do 12. gema. Imala je 15-40, ali se Muchova spasila, baš kao što je to učinila i na sljedeće dvije prednosti za 19-godišnju Amerikanku. No, uslijedio je najduži poen u meču, u kojem je Gauff nakon 40 udaraca došla do šeste meč-lopte. Dočekala je pogrešku Muchove backhandom i konačno mogla početi slaviti ulazak u svoje prvo finale na US Openu i drugo na Grand Slam turnirima nakon prošlogodišnjeg Roland Garrosa.

Karolina Muchova, ovogodišnja finalistica Roland Garrosa, na svoju će novu priliku za plasman u finale Grand Slam turnira morati čekati do sljedeće sezone.

Gauff će u finalu igrati protiv prve igračice svijeta Aryna Sabalenka. Iako je nakon prvog seta drugog polufinala "mirisalo" na američko finale. Madison Keys je odigrala perfektan prvi set,
Sabalenka je ostala na nuli.

Međutim, ovo je ipak ženski tenis, preokreti su sasvim normalni. Pa kada se na rubu poraza kao što je bila Sabalenka koja je gubila 5-3 u drugom setu. I tada se odjednom na Arthur Ashe stadionu pojavila tenisačica koja će u ponedjeljak biti na čelnoj poziciji pojedinačne WTA ljestvice.

Sabalenka je nanizala 12 poena i povela sa 6-5. Imala je i dvije set-lopte na servis Keys (15-40), ali je Amerikanka s dva asa, jednim neobranjivim servisom i dobrim napadom izborila 'tie-break'. U odlučujućem gemu nije bilo nikakve neizvjesnosti. Bjeloruskinja je Keys ostavila na jednom poenu te odvela meč u treći set i u novi dan.

Keys je uoči trećeg seta potražila pomoć fizioterapeuta zbog bolova u lijevom butnom mišiću, a nakon što je dobila povez oko bolnog mjesta, bez vidljivih problema nastavila je borbu. Na kraju je odluka pala u super tie breaku koje Aryna dobila 10:5. Sabalenka je očito zaboravila da se igra do deset, pa je na 7-3 počela slaviti pobjedu. No, brzo je shvatila da još nije stigla do cilja pa je na brzinu osvojila još dva poena i došla do šest meč-lopti. Keys je uspjela spasiti dvije, ali ne i treću.

Video: Rano slavlje Sabalenke 

Treće uzastopno polufinale u Flushing Mewadowsu pokazalo se sretnim za Bjeloruskinju. Nakon što ju je 2021. u tri seta pobijedila Leylah Fernandez, a godinu poslije to isto ponovila Iga Šwiatek, Arina Sabaljenka je uspjela prekinuti taj niz protiv Madison Keys koja je došla na jedan servis gem od pobjede.

Ovogodišnja pobjednica Australian Opena po drugi put u karijeri borit će se Grand Slam trofej i imati priliku začiniti uspon do svjetskog 'broja 1' naslovom na US Openu.

I 19-godišnja Coco Gauff će po drugi put biti u Grand Slam finalu. Iga Šwiatek joj je otela priliku za trijumf na Roland Garrosu prošle godine. U noći sa subote na nedjelju po srednjoeuropskom vremenu, uz veliku podršku s tribina stadiona Arthur Ashe, pokušat će doći do najvećeg uspjeha u karijeri.

Kopirati
Drag cursor here to close