Svjetsko atletsko prvenstvo

Warholm: Mislio sam da ću umrijeti - Svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi

Sport / Ostali sportovi | 01. 10. 2019. u 07:04 Piše: Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori Svjetskog prvenstva definitivno imaju problema s malim brojem gledatelja,  a djelić prave atmosfere napokon smo osjetili četvrtog dana kada je na rasporedu bila utrka finala na 5000 metara.

Veća skupina navijača iz Etiopije je nosila do zlata i srebra Muktara Edrisa i Selemona Baregu. Njima je pomogao i treći član reprezentacije Telahun Haile Bekele koji je bio četvrti. Edris ove godine nije imao pravog rezultata u ovoj disciplini. Na nacionalnom prvenstvu je bio tek 17. dok je na dva mitinga Dijamantne lige bio jako daleko od postolja. Srećom kao aktualni svjetski prvak zaradio je wild card. Sjajnom taktikom Edris je prvi prošao ciljem u vremenu 12.58.85, ispred Barege (12.59.70) i trećeg Kanađanina rođenog u Somaliji Mohammada Ahmeda (13.01.11).

''Toliko puno problema sam imao proteklih godina, borio sam se s ozlijedama, zato je ova pobjeda velika. Ozlijedio sam gležanj prije godinu dana, pa sam onda imao problema sa stomakom, nije bilo pravih rezultata. Međutim, kada sam došao ovdje, nije bilo problema pa sam rekao sebi da mogu boriti se za pobjedu. Hvala svim ljudima koji su ovdje došli i koji su navijali za nas'', rekao je nakon utrke Muktar Edris.

On je tek treći čovjek u povijesti koji je osvojio zlato na 5000 metara istrčavši utrku ispod 13 minuta. Prije njega je to uspjelo Eliudu Kipchogeu 2003. te Salahu Hissou 1999. godine.

Do Svjetskog prvenstva u Dohi, Uganda nikada nije imala finalistkinje u utrci na 800 metara. Ove godine su tamo našle dvije atletičarke, Halimah Nakaayi i Winnie Nanyondo. Nakaayi je postala svjetska prvakinja (1:58.04) priredivši najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva, pobijedivši dvije Amerikanke Raevyn Rogers (1:58.18) i Ajee Wilson (1:58.84) koja se kao glavna favoritkinja nadala kako će postati prva Amerikanka koja je slavila u ovoj disciplini.

''Osjećala sam se dobro, znala sam da će se večeras dogoditi nešto posebno. Nisam odustajala, samo sam pritiskala i pritiskala sve jače. Osjećala sam se snažno i na kraju sam slavila'', rekla je oduševljena Nakaayi.

Ako već norveška braća Jakob, Henrik i Filip Ingebrigtsen nisu uspjeli osvojiti medalju u utrci na 5000 metara, jeste njihov zemljak Karsten Warholm na 400 metara s preponama, u jednoj od najočekivanijih utrka na ovom prvenstvu.

Čovjek koji je ove godine išao ispod 47 sekundi je pobijedio u okršaju trojice najbržih u svijetu kada je pitanju ova disciplina s 47.42, ispred najvećih rivala Amerikanca Raija Benjamina (47.66) i Katarca Abderrahmana Sambe (48.03).

''Lako je nakon utrke reći kako sam znao da ću postati prvak, ali nisam bio previše siguran, da budem iskren. Ovo je bila vrlo teška utrka. Imao sam bol u grudima. Mislio sam da ću umrijeti, a sada sa, tu kao  svjetski prvak. Ipak, sutra je novi dan, ja ću se probuditi i nastaviti trenirati'', rekao je Warholm.

Zlato u bacanju diska osvojio je Šveđanin Daniel Stahl s rezultatom 67.59 ispred Jamajčanina Fedricka Dacresa (66.94) i Austrijanca Larsa Weisshaidingera (66.82). Stahl je u Londonu bio drugi, no ovoga puta je stigao do zlata.

Na 3.000 metara sa zaprekama najbolja je bila Kenijka Beatrice Chepkoech koja je istrčala novi rekord svjetskih prvenstava (8:57.84). Druga je bila braniteljica naslova iz Londona Amerikanka Emma Coburn (9:02.35), dok je treća bila Njemica Gesa Krause (9:03.30).

U finalu skoka u vis nastupila je hrvatska predstavnica Ana Šimić. Iako je početak bio obećavajući, Ana je tri puta rušila letvicu na 1.96, pa je na kraju završila na sedmom mjestu. Osvajačici europske bronce 2015. godine bilo je to četvrto svjetsko prvenstvo, pri čemu drugo na kojem je nastupila u finalu. Prije četiri godine u Pekingu je bila deveta, dok u Londonu (2017) i Moskvi (2013) nije izborila finale.

Zlato je pripalo sjajnoj Ruskinji Mariji Lasitskene sa 2.04 m, koja je do trijumfa stigla preskočivši osam visina u prvom pokušaju. Ruskinja je pokušala preskočiti i 2.08 m što bi bio njezin osobni rekord, te drugi najbolji rezultat svih vremena, ali nije uspjela. Ovo je njena treća titula zaredom.

Druga je iznenađujuće bila 18-godišnja Ukrajinka Jaroslava Mahuchikh, također s 2.04, ali je na putu do te visine šest puta rušila letvicu. Mahuchikh je ovim rezultatom postavila svoj osobni rekord, ali i novi svjetski juniorski rekord. Treća je bila Amerikanka Vashti Cunningham s dva metra.

Kopirati
Drag cursor here to close