2020. i 2021.

Zuerichu domaćinstvo finala Dijamantne lige

Dijamantna liga, ustanovljena 2010. godine, elitno je atletsko natjecanje koje se održava svake godine i uobičajeno je završavala finalnim natjecanjima koja su dijelili Zuerich i Bruxelles.
Sport / Flash | 26. 08. 2019. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni "Weltklasse" atletski miting u Zuerichu izabran je kao domaćin jedinstvenog finala Dijamantne lige u sljedeće dva izdanja, 2020. i 2021. godine, objavili su u ponedjeljak iz Međunarodnog atletskog saveza (IAAF).

Dijamantna liga, ustanovljena 2010. godine, elitno je atletsko natjecanje koje se održava svake godine i uobičajeno je završavala finalnim natjecanjima koja su dijelili Zuerich i Bruxelles. Od prošle godine upravo su finalni mitinzi odredili pobjednike Dijamantne lige po disciplinama, čime su natjecanja u spomenuta dva grada dodatno dobila na važnosti.

Čelnici IAAF-a još su u ožujku donijeli odluku da će od 2020. godine Dijamantna liga imati jednog domaćina finala, a u ponedjeljak je objavljeno kako će Zuerich i Letzigrund stadion ugostiti najbolje atletičarke i atletičare svijeta 2020. i 2021. godine u borbi za glavnu nagradu od 50.000 dolara u svakoj od disciplina Dijamantne lige i izravan plasman na svjetsko prvenstvo, javlja Hina.

"Zuerich je bio mjesto na kojem su se dogodili mnogi iznimni atletski trenuci kroz više od 90 godina povijesti atletskih natjecanja. U Zuerichu je postavljeno 25 svjetskih rekorda i oduševljeni smo što će se tamo održati završni jednodnevni finalni miting u 2020.", izjavio je u priopćenju predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Ovakva odluka IAAF-a uvjetovana je i predviđenim radovima na obnovi stadiona kralja Baudoina u Bruxellesu, koji bi trebali trajati sljedeće dvije godine.

"Očekujemo da će novi format Dijamantne lige biti još zanimljiviji za praćenje za publiku širom svijeta te da će uzbuđenje rasti iz mitinga u miting, a vrhunac doživjeti u Zuerichu."

Finale Dijamantne lige će imati međunarodni televizijski signal 150 minuta, a ostali mitinzi će glavni program morati sažeti u 90 minuta.

Vodeći se kvalitativnim kriterijima ustanovljenim ove godine, Odbor Dijamantne lige će u rujnu odlučiti kojih će 12 mitinga, uz finale, biti uvršteni u kalendar za 2020. godinu, a sve promjene dodatno moraju biti potvrđene na Glavnoj skupštini 21. listopada.

Po 12 disciplina u ženskoj i muškoj konkurenciji bit će dio natjecanja Dijamantne lige, a svaki od mitinga će uključivati po šest od tih 12 disciplina. Svaki od organizatora može uvrstiti i dodatne discipline u svoj program, koje nisu u konkurenciji Dijamantne lige, kao što je i do sada bio slučaj, ali se one moraju održavati izvan 90 minuta predviđenih za međunarodni prijenos, javlja Hina.

Na završnom mitingu će biti održana natjecanja u sve 24 discipline.

Od 2022. do 2024. domaćinstvo finala moći će biti dodijeljeno i na jednogodišnje razdoblje, a kandidirati se može bilo koji od dosadašnjih organizatora mitinga Dijamantne lige.

Kopirati
Drag cursor here to close