Sambo

Srđan Ajvaz sedmi na Svjetskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina je po prvi put u povijesti imala predstavnike u borilačkom sportu zvanom sambo.
Sport / Ostali sportovi | 06. 11. 2020. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sambo je sovjetska borilačka vještina nastala spajanjem nekolicine tradicionalnih vještina kavkaskih i sibirskih naroda, uz dodatak jiu-jitsu.

Sambo klub "Neretva" iz Mostara je kao jedini klub iz BiH imao čast da bude pozvan od predsjednika europske Sambo federacije Sergeja Eliseeva i sportskog direktora Internacionalne Sambo Federacije Dmitryja Maximova da predstavlja BiH na svjetskom prvenstvu za juniore, mlađe juniore (youth) i odrasle (adults).

Prvenstvo se održava u Novom Sadu od 4. do 8. studenog 2020.

Prvog dana za reprezentaciju BiH nastup je imao Srđan Ajvaz u kategoriji do 82 kg u uzrastu juniora.

Foto: PR / Srđjan Ajvaz sedmi na Svjetskom prvenstvu

Odličnim nastupom i sjajnom pobjedom nad prestavnikom Francuske, vodstvom (7-0) te na kraju čistom pobjedom na izvlačenje poluge plasirao se u četvrtfinale.

U nastavku Ajvaz gubi na minimalan broj bodova (1-0) od predstavnika Srbije, a u sljedećoj borbi predstavnik Srbije gubi borbu od predstavnika Ukrajine i tako Ajvaz nije imao više mogućnosti za nastavak i bolji plasman.

Obzirom da je ovo prvi nastup ikad u ovom sportu, ovakav ostvareni rezultat je sjajan (7th place on the World Sambo Championship).

Osim Ajvaza, klub ima još dva reprezentativca BiH, a to su Domagoj Jozeljić do 81 kg i Domagoj Pušić do 75 kg koji svoje nastupe očekuju za dva dana.

Oni se bore u uzrastu mlađih juniora, te i od njih naravno očekujemo sjajne i nadasve povjesne rezultate za naš grad i BiH, priopćio je mostarski klub.

Kopirati
Drag cursor here to close