Sijevaju sankcije

Rusija reagirala na izbacivanje sa Svjetskog prvenstva

Suspenzija FIFA-e znači i isključenje Rusije iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u ožujku.
Sport / Ostali sportovi | 28. 02. 2022. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski nogometni savez u ponedjeljak je osudio "diskriminatornu" mjeru isključenja svoje reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 2022. kao reakciju na invaziju Rusije na Ukrajinu.

U priopćenju za javnost, Savez je rekao da se "u potpunosti ne slaže s nepravednom odlukom Fife i UEFA-e da suspendiraju ruske momčadi" i vjeruje da će ova mjera "imati diskriminirajući učinak na veliki broj nogometaša, trenera, klubova i reprezentacije, na milijune ruskih i stranih navijača".

Ruski nogometni savez je također potvrdio da "zadržava pravo osporiti ovu odluku FIFA-e i UEFA-e u skladu s međunarodnim sportskim pravom".

Podsjetimo, FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih natjecanja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Odluku su donijela najviša tijela FIFA-e i UEFA-e. Nogomet je ujedinjen u ovoj situaciji. Uz ljude smo u Ukrajini koji su pogođeni ovom situacijom. Nadamo se da će se situacija u Ukrajini popraviti i da će nogomet ponovo biti pokazatelj mira i jedinstva među ljudima", stoji u priopćenju.

UEFA je objavila i da raskida ugovor s ruskom naftnom kompanijom Gazpromom.

Ova odluka FIFA-e i UEFA-e znači da reprezentacija Rusije neće igrati play-off za Svjetsko prvenstvo, da ženska reprezentacija neće sudjelovati na Europskom prvenstvu te da će moskovski Spartak, jedini ruski klub koji je ostao u europskim natjecanjima, biti izbačen iz osmine finala Europa lige.

MOO je pozvao sportska upravljačka tijela da ne dozvole ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu, a Zimske paraolimpijske igre u Pekingu počinju za dva dana.

Košarkaška Euroliga suspendirala je sve ruske klubove iz natjecanja Eurolige i Eurokupa, potvrdila je danas ta organizacija.

Također, ukrajinska moto-sport federacija pozvala je Formulu 1 da svim ruskim i bjeloruskim vlasnicima licenci zabrani sudjelovanje u njezinim natjecanjima, što bi, ako se prihvati, vozača iz Rusije Nikitu Mazepina moglo izbaciti iz tog sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close