Springboks

Rassie Erasmus: Ovo je titula za korak naprijed Južnoafričke Republike

Erasmus je postao prvi izbornik koji je u istoj godini vodio jednu reprezentaciju do naslov svjetskog prvaka i pobjednika Rugby Championshipa, prvenstva južne hemisfere u kojem se natječu JAR, Novi Zeland, Australija i Argentina.
Sport / Ostali sportovi | 03. 11. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ragbijaši Južnoafričke Republike po treći su put osvojili naslov svjetskih prvaka, nakon što su u subotnjem finalu 9. Svjetskog prvenstva, odigranom na Internacionalnom stadionu u Yokohami pobijedili favoriziranu Englesku sa 32:12 (12:6).

Iako su tijekom cijelog turnira, posebno u polufinalu igrali sjajno, Englezi protiv Južne Afrike jednostavno nisu imali šanse. U svakom trenutku kada su probali nešto napraviti u fazi napada, jednostavno bi naletjeli na zid. S druge strane momčad pod vodstvom izbornika Rassieja Erasmusa strpljivom igrom stvarala je prilike za svog pouzdanog pucača Handrea Pollarda koji je realizirao šest kaznenih udaraca i dva pretvaranja za 22 boda.


Onog trenutka kada su Springboksi uspjeli preko Makazolea Mapimpija ostvarili esej za 23:12 bilo je jasno kako se Englezi teško u preostalih 15-tak minuta mogu vratiti u ovaj meč. Konačni slom Engleza je stigao u 74.minuti, za drugi esej se pobrinuo Cheslin Kolbe. Južna Afrika je kao država pretrpjela politička previranja posljednjih godina, njihov izbornik Rassie Erasmus se nada kako će ovaj veliki trijumf pomoći ovoj zemlji.


"Kada sam preuzeo ovu reprezentaciju nisam vjerovao da bismo na kraju mogli osvojiti Svjetski kup. Kako je vrijeme prolazilo stvari su se počele mijenjati. Prije otprilike šest ili sedam mjeseci počeo sam vjerovati u to, prije otprilike tri ili četiri tjedna nekako mi je to sve postajalo sve realnije. Moram priznati da se osjećam čudno u ovom trenutku, ali toliko sam ponosan na igrače i ponosan na ljude u Južnoj Africi.


Ova zemlja je u posljednjih nekoliko godina prošla kroz teško razdoblje, ali sada ovaj rezultat moramo iskoristiti kako bismo pokazali koliko je Južna Afrika ponovno jaka. Sada moramo ujediniti zemlju na mnogim različitim razinama. Moja je misija pobrinuti se da ovaj rezultat iskoristimo na najbolji mogući način", rekao je nakon meča Erasmus koji je reprezentaciju preuzeo tek 2018. godine.

Erasmus je postao prvi izbornik koji je u istoj godini vodio jednu reprezentaciju do naslov svjetskog prvaka i pobjednika Rugby Championshipa, prvenstva južne hemisfere u kojem se natječu JAR, Novi Zeland, Australija i Argentina.

Ovo je za reprezentaciju Južne Afrike bilo treće finale i treća osvojena titula kojom su dostigli Novi Zeland, do sada najuspješniju reprezentaciju s tri naslova. Zanimljivo, Južnoafrikanci su nastavili tradiciju osvajanja trofeja Webba Ellisa svakih 12 godina. Prvi su osvojili 1995. godine, na domaćem terenu kada su savladali Novi Zeland u produžetku. Druga titula je stigla 2007. godine na Stade de Franceu nakon što su finalu nadigrali Englesku sa 15:6.

Istovremeno, Siya Kolisi je postao prvi tamnoputu kapetan Springboksa koji je podigao trofej Webba Ellisa.

Kopirati
Drag cursor here to close