Tested positive for COVID 19

Još tri tenisača u Zadru pozitivna na koronavirus

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije apelirao je u nedjelju navečer na sve građane koji su dulje od 10 minuta bili u bliskom kontaktu s bugarskim tenisačem Grigorom Dimotrovim, pozitivnim na koronavirus, da odu u samoizolaciju.
Sport / Ostali sportovi | 22. 06. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Još tri tenisača su pozitivna na koronavirus", kazao je Šime Vicković načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Među njima su hrvatski tenisač Borna Ćorić i kondicijski trener ranije zaraženog Dimitrova, doznaje N1.

"Zadarski ZJZ je testirao 23 osobe - igrače, trenere i sav uži tim, od njih je jutros troje pozitivno na koronavirus. Organizira se smještaj, tzv. karantena u kojoj će biti smješteni igrači pozitivni na koronavirus i stručno osoblje, u izradi je i popis njihovih kontakata sa svim tim ljudima koji su pozitivni i koji su bili prvi kontakt s njima. Formirani su dodatni timovi", rekao je Vicković u telefonskom razgovoru za HRT.

"Oni koji su bili u kontaktu s oboljelim tenisačem trebaju biti u samoizolaciji, u karanteni. Bliski kontakt nije sjediti na tribini dok čovjek igra tenis, nego je bliski kontakt fizički kontakt poput grljenja, rukovanja ili poljupca. Treba dulje vrijeme provesti zajedno da bi se prenio virus. Kontakti kontakata nisu ugroženi", rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a gostujući u emisiji  "Dobro jutro, Hrvatska".

Bernard Kaić kaže kako su ugroženi izravni kontakti oboljeloga, više nego kontakt kontakata.

"Kontakti tih kontakata mogu biti ugroženi kasnije kad prođe dovoljno vremena da se taj prvi kontakt zarazi i počne širiti bolest. To treba 2-14 dana inkubacije bolesti. Ako se kontakt oboljeloga zarazi odmah, za dva dana može biti zaraza za druge", rekao je Kaić. 

Bernard Kaić ističe kako je čovjek zarazan tek kad razvije simptome.

"Prvih 10-15 dana bolesti ili eventualno dulje, i jedan do dva dana prije. Ali ne može biti zarazan isti dan kada se zarazio i postati zarazan za druge. Asimptomatski mogu biti zaraženi i prenositi zarazu na druge, ali su puno manje zarazni i kraće traje zaraznost. Sama činjenica što nemaju simptome, manje šire virus", rekao je Kaić.
 
Već u noći s nedjelje na ponedjeljak igrači i članovi organizacijskog tima Adria Toura dovedeni su na parkiralište ispred zgrade poliklinike i Zavoda za javno zdravstvo u Zadru gdje ih je dočekao glavni epidemiolog Zadarske županije dr. Alan Medić kako bi se testirali na koronavirus, javio je Zadarski.hr.

Među njima nije bilo Novaka Đokovića. Kako je javio Blic, on je odlučio vratiti se u Beograd gdje će u dogovoru s epidemiolozima napraviti testiranje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Index je sinoć potvrdio da se uvode nove mjere u Zadarskoj županiji.

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije apelirao je u nedjelju navečer na sve građane koji su dulje od 10 minuta bili u bliskom kontaktu s bugarskim tenisačem Grigorom Dimotrovim, pozitivnim na koronavirus, da odu u samoizolaciju.

Tenisač Grigor Dimitrov protekla dva dana bio je u Zadru na teniskom turniru Adria Touru, a putem instagrama obavijestio je javnost da je pozitivan na koronavirus, zbog čega je i otkazano finale teniskog turnira.

Županijski stožer Civilne zaštite pozvao je sve koji su bili s tenisačem bili u bliskom kontaktu dulje od 10 minuta da odu u samoizolaciju na 14 dana i da se jave nadležnom epidemiologu u mjestu gdje borave, odnosno svom liječniku opće prakse.

"Stanovnici Zadarske županije koji sumnjaju na zarazu, odnosno koji su s tenisačem bili u bliskom kontaktu, trebaju se javiti dežurnom epidemiologu na broj 098/332-765 i svom liječniku", poručili su iz stožera.
Kopirati
Drag cursor here to close