FOTO| 4. Mostarski polumaraton - Kimani i Dračar najbrži

Svježa subota ujutro u Mostaru je protekla aktivno, velik broj atletičara protrčao je mostarskim ulicama sudjelujući na 4. Mostarskom polumaratonu.
Sport / Ostali sportovi | 05. 09. 2020. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Drčar (1:13:06) u muškoj a u ženskoj Lucia Kimani (1:24:58) pobjednici su 4. Mostarskog polumaratona.

U muškoj konkurenciji drugoplasirani je bio Srđan Samardžić (1:17:52) a treći Alija Imamović (1:17:54).

Foto: Bljesak.info 

U ženskoj konkurenciji druga je bila Zoe Hamel (1:26:49) a treća Adela Čomor (1:28:21)

Foto: Bljesak.info 

Polumaraton se trčao certificiranom stazom preko sedam gradskih mostova što je postao i zaštitni znak ove utrke.

Na samom startu utrke natjecatelji su obavezno nositi zaštitne maske, po ulasku u cilj utrke bilo je zabranjeno bilo kakvo okupljanje natjecatelja i gledatelja.

Kompletne rezultate pogledajte ovdje.

Foto: Bljesak.info / 4. Mostarski polumaraton

''Uloženo je truda više nego ikada, ali smo uspijeli ... sve smo posložili da 4. Mostarski polumaraton bude održan'', istaknuli su ranije organizatori Mostarskog polumaratona za Bljesak.info, koji je s proljetnog termina odgođen na današnji radi situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Rješenje je pronađeno u tome da nije dozvoljeno grupiranja ljudi.

Foto: Bljesak.info / 4. Mostarski polumaraton

Inače, prijevoz autobusima organiziran je sa četiri lokacije u središtu grada, a to su Španjolski trg, Trg Musala, Rondo i Autobusna stanica.

Na svakoj od navedenih lokacija autobusi su bili podjeljeni na mikrolokacije.

Zajednički start imali su samo najbrži trkači, cca. 50 ljudi, sa poštivanjem svih epidemioloških mjera.

Foto: Bljesak.info / 4. Mostarski polumaraton

Vrijeme se mjerilo elektronski, tako da ostali trkači nisu imati zajednički start nego su počeli utrku utrku po izlasku iz autobusa.

4. Mostarski polumaraton održan jer uz posebne mjere sigurnosti.

Koronavirus je uvelike utjecao na organizaciju sportskih događaja pa su se i organizatori ove Sportsko-turističke manifestacije morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

Foto: Bljesak.info / 4. Mostarski polumaraton

U sklopu manifestacije otkazana je stručna konferencija o trčanju.

Zbog nemogućnosti provedbe higijensko epidemioloških mjera otkazana je i MONTE utrka za djecu. Tako da je ovo izdanje manifestacije obilježeno sudjelovanje natjecatelja na Mostarskom polumaratonu i „HT ERONET“ Humanitarnoj utrci u dužini od 4 kilometra.

Foto: Bljesak.info / 4. Mostarski polumaraton

Posebni uvjeti sudjelovanja podrazumijevaju pridržavanje svih higijensko epidemioloških mjera propisanih od Zavoda za javno zdravstvo FBIH. Svi natjecatelji su prošli trijažu i mjerenje tjelesne temperature.

Inače, ove godine startni broj 1 na Mostarkom polumaratonu nosio je Đemal Kasumović, mostarac koji se iskazao mnogim volonterskim akcijama među kojima je i dugotrajno čišćenje Trim staze na Bijelom Brijegu poznate kao pluća grada Mostara i mjesta za trening velikog broja trkača.

Foto: Bljesak.info /  Đemal Kasumović

Ovom gestom organizatori su željeli Đemi zahvaliti za sve što radi za bolji Mostar.

Foto: Bljesak.info / 4. Mostarski polumaraton

Sigurnost organizacije i zahtijevi trčanja

Kada se govori o o zdravlju trkača i sugurnosti organizacije natjecanja u uvjetima COVID 19 virusa potrebno je naglasiti da se trčanje kao individualni beskontaktni sport odvija na otvorenom te pruža mogućnost svim trkačima za držanjem propisane distance, što ga uz odgovorno ponašanje čini aktivnošću sa minimalno rizika, uz velike psihofizičke dobrobiti za zdravlje.

Organizatori ističu ODGOVORNOST kao osnovnu karakteristiku i preduvjet uspješne realizacije „4. Mostarskog polumaratona“.

''Budimo odgovorni prema sebi, budimo odgovorni prema drugim trkačima, budimo odgovorni prema svim sudionicima manifestacije'', poručili su ranije.

Također je važno naglasiti prilagodbu na vlastite mogućnosti odnosno razinu pripremljenosti, kao i vremenske uvjete poput visoke temperature zraka koji tijekom ove aktivnosti mogu utjecati na samo zdravlje trkača. Shodno tome na udaljenosti od svako četiri kilometra organizatori su natjecateljima osigurali okrijepne stanice za osvježenje.

Kopirati
Drag cursor here to close