#MostarskiEuropski

Zrinjski diže koeficijent za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Uz to, Zrinjski postao prvi klub u povijesti Konferencijske lige koji je zaostatak od tri gola nadoknadio i pobijedio!
Sport / Nogomet | 22. 09. 2023. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nestvarni preokret, igrači su heroji i čudo, ocjene su nogometnoga susreta prvog kola skupine E Konferencijske lige u kojoj je Zrinjski slavio protiv favoriziranog AZ Alkmaara koji je na poluvremenu vodio 3-0, a na kraju je završilo 4-3 za mostarsku momčad.

Time je Zrinjski postao prvi klub u povijesti Konferencijske lige koji je zaostatak od tri gola nadoknadio i pobijedio.

Uz to, mostarski prvak postao je i prvi klub iz Bosne i Hercegovine koji je zaigrao u grupnoj fazi nekog europskog natjecanja.

Ova pobjeda je značajno popravila i koeficijent Bosne i Hercegovine na UEFA-inoj listi za iduću sezonu.

Zrinjski je ovom pobjedom dobio dva boda, te ove sezone ima ukupno pet. No, s obzirom na loš učinak ostalih klubova (Željezničar 2, Sarajevo 1, Borac 0), koeficijent naše države za ovu sezonu je 2.

Naime, državni koeficijent se dobiva kada se zbir poena koje su klubovi osvojili podijeli s brojem klubova.

Sadašnji ukupni koeficijent Bosne i Hercegovine nakon velikog trijumfa Zrinjskog je 9,750 (1,5 za sezonu 2019/2020, 2,625 za 20/21, 1,625 za 21/22, 2,0 za 22/23, te 2,0 za aktualnu sezonu), te je naša država napredovala za dva mjesta i trenutno je na 39. poziciji.

Zrinjski do kraja ove sezone ima odigrati još najmanje pet susreta, te bi teoretski mogao dobrim igrama odvesti našu državu čak i do 32. mjesta koje trenutno drži Irska s koeficijentom 10,875.

Ukoliko bi Zrinjski "pogurao" našu reprezentaciju do tog mjesta, iz Bosne i Hercegovine bi naredne sezone i dalje sudjelovala četiri kluba u eurokupovima, ali bi bili drugačije raspoređeni.

Trenutno naša država daje jednog predstavnika u kvalifikacije za Ligu prvaka, te tri za Konferencijsku ligu, a u slučaju da dođemo do 33. ili boljeg mjesta, davali bi 1 u kvalifikacije za Ligu prvaka, 1 za Europsku ligu, te 2 za Konferencijsku ligu.

Kopirati
Drag cursor here to close