Znak solidarnosti

Zbog "štrajka" novinara BBC morao ukinuti većinu sportskog programa

Bivši kapetan reprezentacije Engleske, najplaćeniji voditelj emisije BBC o nogometnim događajima "Utakmica dana", u petak je skinut sa programa zbog toga što je kritizirao britansku migracijsku politiku.
Sport / Nogomet | 12. 03. 2023. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska televizija BBC u subotu je bila primorana ukinuti veći dio sportskog programa, nakon što su novinari "štrajkali" u znak solidarnosti sa voditeljem i bivšim nogometašem Garyjem Linekerom, piše FoNet.

Bivši kapetan reprezentacije Engleske, najplaćeniji voditelj emisije BBC o nogometnim događajima "Utakmica dana", u petak je skinut sa programa zbog toga što je kritizirao britansku migracijsku politiku.

Zbog odbijanja sportskih novinara da rade, BBC se morao ispričati gledateljima.

Sukob izazvao debatu

"Naporno radimo na rješavanju situacije i nadamo se da ćemo to učiniti uskoro", navodi se u priopćenju, prenosi Radio Slobodna Europa.

Sukob sa Linekerom izazvao je debatu o neutralnosti BBC-a i stavio vladu u situaciju da je protiv jednog od najistaknutijih i najpopularnijih sportskih voditelja u zemlji.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je svađa oko Linekera i javnog emitera "njihova, a ne stvar vlade", dodajući da se "neće svi uvijek slagati" sa njegovom novom politikom azila.

Navijači mu pružili podršku

Lineker je odbio govoriti za medije i, kako prenosi Reuters, nije odgovarao na pitanja novinara po dolasku na stadion "King Pauer" u Leiceteru, gdje je otišao gledati utakmicu svog bivšeg kluba.

Neki navijači Leicetera dali su mu podršku transparentima na kojima je pisalo: "Uz Garyja, migranti su dobrodošli".

Nacionalna unija novinara (NUJ) opisala je akciju poduzetu protiv Linekera kao "veliki autogol BBC", a generalna tajnica udruženja Michelle Stanistreete je rekla da je "prepuštanje stalnom političkom pritisku na ovaj način podjednako glupo i opasno".

Lineker je freelanser, nije stalno zaposlen u BBC i nije odgovoran za vijesti ili politički sadržaj, tako da se ne mora pridržavati strogih pravila o nepristranosti kao zaposlenici, piše Frans press.

Pritisci konzervativne vlade

Televizija BBC se zalaže za političku nepristranost, ali se sada suočava sa kritikama opozicijske Laburističke partije i medijskih komentatora, koji je optužuju da je ušutkala Linekera zbog pritiska konzervativne vlade.

Situacija na BBC-u događa se nekoliko dana nakon što je Sunak najavio novi zakon, koji zabranjuje ulazak potražiteljima azila koji stižu malim čamcima preko La Manchea.

Lineker je na Twitteru opisao zakon kao "okrutnu politiku usmjerenu na najugroženije ljude, na jeziku koji je sličan onom koji je Njemačka koristila tridesetih godina".

Sunakova glasnogovornica nazvala je komentare "neprihvatljivim", dok je ministrica unutarnjih poslova Suela Braverman rekla da je Linekerova reakcija "uvredljiva".

U pokušaju da riješi spor, BBC je priopćila da mora postojati usuglašen stav o Linekerovoj upotrebi društvenih medija prije nego što se vrati na posao.

Sukob sa Linekerom dolazi u osjetljivom periodu za medijsku kuću, nakon navoda da je predsjednik BBC-a Richard Sharp omogućio garancije za kredit bivšem premijeru Borisu Johnsonu.

Kopirati
Drag cursor here to close