Zlatna rezerva vol. 12

Zaboravite jučer, danas je onaj pravi početak SP-a

Svaka čast svečanosti otvaranja i petardi domaćih, ali pravi osjećaj Svjetskog prvenstva dolazi danas – tri utakmice na rasporedu, nogomet na vazdan. Evo i male pomoći oko toga što nam je očekivati.
Sport / Nogomet | 15. 06. 2018. u 13:00 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OK , Saudijci definitivno ne znaju igrati lopte kao Rusi. I sve ono u što smo do neki dan vjerovali da mogu, jučer su pokazali da ne mogu. No, ostaje jedno drugo pitanje, ako su Saudijci baš tako loši – koliko zbilja mogu Rusi? Ono jučer može se nazvati rezultatskom rapsodijom, ali nisu Rusi baš čitavu utakmicu ostavljali dojam koji bi nas uvjerio u to da će sutra, kada naiđu Egipat ili Urugvaj biti isto ovako uvjerljivi. Nisu kontrolirali loptu, a niti igru, to što su Arapi bili jalovi, a Rusi znali iskoristiti rupe u njihovim beskrajnim dodavanjima, to je druga priča. Egipat nije baš toliko naivan, a neće to biti niti Urugvaj, naravno.

Mo Salah i oni ostali

Oni danas igraju svoju međusobnu utakmicu, u Jekaterinburgu od 14 sati. Čovjek o kojem se govorilo u osvit Mundijala više nego o Ronaldu i Messiju zajedno, navodno je spreman za start utakmice. Mo Salah je simbol ovog Egipta, ozljeda ramena zna biti gadna i usporiti igrača, pogotovo ako računa na svoju hitrinu kao Salah, ali ljekari kažu da je sve OK. Pitanje je koliko ga je ovih dvadesetak dana odsustvovanja udaljilo od osjećaja za maksimum. Vidjet ćemo…
 

Egipat je bez salaha prosječna repka. S druge strane je Urugvaj, tim senatora, kako na klupi, tako i u igri. Davno osvojena prvenstva ne obvezuju ih da pošto – poto ostvare vrhuinski rezultat, ali Cavani i Suarez će svakako jako gristi (ovaj drugi možda opet i doslovce), jer ovo im je, po svemu sudeći, zadnji Mundijal u karijeri. Urugvaj je i na papiru jača reprezentacija od Egipta, ali oprez jer imaju dosta godina i znaju biti olovni u samoj igri. Teško je očekivati baš previše golova.

Marokanci i Iranci u lovu na tri zlatna boda

Drugu takmicu danas igraju Maroko i Iran (17:00, Sankt Petersburg). Obje reprezentacije nadmoćnos u završile svoje kvalifikacije i ne treba ih otpisivati, pogotovo jer se od neki dan ni favorit skupine, Španjolska, ne nalazi u sjajnom momentumu. Očekujemo igru na pobjedu i potencijalno zanimljivu utakmicu, jer i Maroko, kojem dajemo blagu prednost, a i Iran znaju da je ova utakmica šansa da se nametnu u skupini B. Sa tri boda u džepu mogao bi im i neki kasniji remi biti dovoljan za prolaz dalje.

Očekivati golove? Hmm..Iran ne prima lako, ali kvalifikacije su jedno, a završni turnir nešto sasvim drugo. Maroko je prpošan i dosta igrača je etablirano u Ligama petice.  Budu li igrali na pobjedu i jedni i drugi, kao što je logično za očekivati, a bunkericu sačuvaju za favorite, moguće je da ovo bude i najzanimljivija utakmica dana. Stvarno.

Zar Hierro uopće nešto trenira?

Zadnja utakmica je ona koja se igra večeras od 20:00 u Sočiju na stadionu Fišt.  Još davno smo targetirali nju kao derbi prvog kola, što i nije neka mudrsot, ali je pitanje koliko će derbi zbilja biti zanimljiv ili će nas ugušiti dobrosusjedski odnosi (po bod svakome, pa onda udri po Maroku i Iranu).

Susjedi s Pirineja igraju međusobni meč u trenucima kada Španjolska mamura od iznenadne smjene izbornika. Koliko se to odrazilo na momčad, visjet ćemo večeras, nitko zapravo ne zna, pa ni najbolje informirani novinari, kakva je stvarna atmosfera u španjolskom kampu. Fernando Hierro je iznenadni trener, sa iskustvom manjim od onog Ante Miše. Postavlja se otvoreno pitanje – kako genijalno je bilo učiniti sve što je učinjeno od strane španjolskog nogometnog saveza? Mogu se tješiti time da je i Zidane uzeo Real u trenutku kada mu je iskustvo bilo manje čak i od Hierrovog.

Dobrosusjedski derbi ili na nož?

S druge strane, Portugal…u nedostatku Grčke otac za taktički remi. I pobjedu, ako upadne jedna, ali vrijedna lopta. No, oprez i ovdje, njihove utakmice uvijek su zanimljivije od rezultata, koji je često „ugusto“ i s malo golova. Ne zabnoravimo da ih je Španjolska na putu do svoje jedine svjetske i posljednje europske krune tukla oba puta, zadnji put na Euru 2012. na penale. Portugal ih uglavnom dobiva u prijateljskim utakmicama, najviše pamte onih 4:0 otprije osam godina, a zadnja natjecateljska pobjeda bila je 2004., kada je Španjolska ispala u skupini i kada je bilo 1:0 za Portugalce.

Bilo kako bilo, nadajmo se da će egositi u obje reprezentacije odlučiti „poginuti“ na terenu, ono, sve za pobjedu.

Kopirati
Drag cursor here to close