Emilio Nsue

Za reprezentaciju igrao 11 godina iako nije imao pravo nastupa!

Emilio Nsue nije imao pravo nastupa za reprezentaciju Ekvatorijalne Gvineje, jer je već igrao takmičarske utakmice za mladu španjolsku selekciju.
Sport / Nogomet | 04. 06. 2024. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gledali smo ga na posljednjem Afričkom kupu nacija gdje je bio najbolji strijelac. Jedno vrijeme je nosio i dres Tuzla Cityja. Radi se o reprezentativcu Ekvatorijalne Gvineje, Emiliju Nsueu koji dres ove selekcije nosi 11 godina. Iako nema pravo nastupa za istu!

FIFA je objavila detaljnu presudu objašnjavajući zbog čega je kaznila ovu reprezentaciju oduzimanjem bodova u kvalifikacijama za SP 2026. godine. Razlog je Emilio Nsue koji je u utakmicama protiv Namibije i Liberije bio strijelac.

Prema izvještaju FIFA-e Nsue nije imao pravo nastupa igranja u tim utakmicama, pa je sada kažnjen zabranom igranja za reprezentaciju šest mjeseci.

Emilio Nsue nije imao pravo nastupa za reprezentaciju Ekvatorijalne Gvineje, jer je već igrao takmičarske utakmice za mladu španjolsku selekciju. Nogometni savez Ekvatorijalne Gvineje je tražio dozvolu od Španjolske za nastupe ovog igrača, ali ne i od FIFA-e.

Još tamo krajem 2013. godine, FIFA je odbila zahtjev Nsuea za promjenu selekcije, ali je on ipak nastavio da igra za afričku reprezentaciju. Godine su prolazile, Emilio je igrao za Ekvatorijalnu Gvineju i to u dva ciklusa kvalifikacija za SP, odnosno na Afričkom kupu nacija. Na posljednjem je s pet golova bio najbolji strijelac.

Očito je ovaj podatak privukao pažnju ljudima iz FIFA-e iako ostaje pitanje zašto istraga ranije nije dovedena do kraja. Nakon posljednjeg Afričkog kupa nacija je ponovo otvorena, Nsue je kontaktiran, traženo je da odgovori na određene optužbe, ali se on nije oglašavao. Ensue i njegova nacionalna federacija mogu uložiti žalbu na sankcije FIFA-i, nakon toga i arbitražnom sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close