Kraj Lige prvaka koju poznajemo

Za 30 godina klubovi iz bivše države upisali 11 pobjeda

Ukupno su ekipe s ovih prostora odigrale 104 utakmice u Ligi prvaka i poražavajući je podatak da su svi zajedno ostvarili 11 pobjeda. Za trideset godina ovog takmičenja!
Sport / Nogomet | 14. 12. 2023. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liga prvaka, onakva kakvu je gledamo pod tim nazivom od sezone 1992/93 odlazi u prošlost. Nekada je bio Kup prvaka, jednu sezonu Europski kup, nakon čega se krenulo sa skupinama.

Prvo dvije, pa četiri, bila je to netko će reći "prava" Liga prvaka, jer su igrali samo prvaci. Kasnije je broj klubova rastao, novca je bilo sve više, ali od naredne sezone imamo nešto novo. Liga prvaka kakvu poznajemo od sezone 2024./2025. odlazi u povijest. Umjesto 32 kluba bit će ih 36, a neće više biti niti igranja po skupinama već će natjecanje funkcionirati kao jedna liga sa svim ekipama.

U novom formatu Lige prvaka svaki će klub igrati osam utakmica protiv protivnika iz raznih jakosnih skupina. Odigrat će četiri domaća i četiri gostujuća susreta, a ekipe će biti rangirane od 1. do 36. mjesta. Osam najboljih klubova izravno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih sudionika tražiti nakon play-offa klubova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta. Nije zvanično Super liga, ono što su tražili bogati, ali jeste nešto slično. 

Osim što će taj novi format omogućiti veći broj najjačih europskih utakmica, u istome će svaka utakmica, odnosno svaki bod biti bitan jer će konačni ishod odlučivati o tome hoće li ekipa izboriti plasman u osminu finala ili šesnaestinu finala natjecanja. Petoplasirani savez na Uefinoj ljestvici dobit će dodatno (ukupno treće) mjesto. Mjesto više (pet umjesto sadašnja četiri) bit će na raspolaganju prvacima zemalja koje igraju kvalifikacije.

Preostala dva mjesta dobit će savezi s najboljim koeficijentom u prethodnoj europskoj sezoni. Lani su to bili recimo Engleska i Nizozemska. Ako se branitelj naslova Lige prvaka u natjecanje plasira kroz svoju nacionalnu ligu (ove je sezone to Manchester City), tada se to mjesto daje nacionalnom prvaku s najvećim petogodišnjim klupskim koeficijentom iz liga koje nemaju izravnog predstavnika u Ligi prvaka. Druga mogućnost se otvara ako se osvajač Europske lige plasira u Ligu prvaka kroz svoju nacionalnu ligu.

Njegovo mjesto u Ligi prvaka preuzet će druga najbolja momčad s najvećim koeficijentom, ali iz cjelokupnih kvalifikacija za Ligu prvaka, uključujući i "put neprvaka".

Gledajući klubove s prostora bivše države, samo je njih pet nastupalo u ovom elitnom takmičenju po skupinama. Dinamo je sudjelovao najviše, osam puta, u 48 utakmica upisano je šest pobjeda. Maribor i Crvena Zvezda imaju po tri nastupa, klub iz Slovenije jednu, iz Srbije dvije.

Dva puta je Ligu prvaka igrao i Partizan, jednom Hajduk. Upravo je plasman Hajduka u četvrtfinale Lige prvaka (94/95), ostao do danas najveći uspjeh. Ukupno su ekipe s ovih prostora odigrale 104 utakmice u Ligi prvaka i poražavajući je podatak da su svi zajedno ostvarili 11 pobjeda. Za trideset godina ovog takmičenja! Dinamo (6), Hajduk (2), Maribor (1), Partizan (0), Crvena Zvezda (2).

Kopirati
Drag cursor here to close