Liga prvaka

Tko je tko u povijesti najvažnijeg klupskog natjecanja na svijetu?

Real Madrid je najuspješniji klub u povijesti natjecanja, osvojivši naslov 14 puta, uključujući i prvih pet sezona zaredom. Uz to, španjolski su klubovi osvojili najviše naslova Europskih prvaka, čak 19.
Sport / Nogomet | 17. 05. 2023. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UEFA Liga prvaka (ili jednostavno Liga prvaka; ranije Kup prvaka) godišnje je nogometno natjecanje koje organizira UEFA za najbolje europske klubove. Jedan je od najprestižnijih športskih turnira u Europi, ali i u svijetu zajedno s južnoameričkim Copa Libertadoresom.

Finale ovog natjecanja je najgledaniji godišnji športski događaj, kojeg gleda više stotina milijuna televizijskih gledatelja.

Turnir je osnovan 1955., na prijedlog francuskog novinara i urednika L'Équipea Gabriela Hanota, kao kontinentalno natjecanje za klubove pobjednike liga iz kojih dolaze nazvano Europski kup klubova prvaka.

U sezoni 1992./93. naziv turnira promijenjen je u UEFA Liga prvaka, i od tada se na turniru natječu samo najbolje momčadi europskih nogometnih liga, iako neke od njih nikad nisu bili prvaci u svojoj ligi.

Real Madrid je najuspješniji klub u povijesti natjecanja, osvojivši naslov 14 puta, uključujući i prvih pet sezona zaredom. Uz to, španjolski su klubovi osvojili najviše naslova Europskih prvaka, čak 19, jer je Barcelona bila pet puta prvak Europe.

Druga na listi zemalja je Engleska čiji su klubovi osvojili 14 naslova prvaka Europe, ispred Italije (12) i Njemačke (8).

Talijanski klubovi imaju najviše izgubljenih finala (16), ispred Španjolske (11), Engleske (11) i Njemačke (10).

Finale Lige prvaka najčešće su gubili Juventus (čak 7 puta!), Benfica (5) te Milan (4) i Liverpool (4). Jedini klub koji je tri puta igrao u finalu, a da nikad nije osvojio ovo natjecanje je Atletico Madrid.

Natjecanje su osvojila 22 različita kluba, od kojih je 13 osvojilo više od jednog naslova.

Otkad je natjecanje promijenilo ime i strukturu 1992., Real Madrid je jedini obranio naslov prvaka i to čak tri puta zaredom, otkad je Milan obranio naslov 1990. AC Milan je ujedno drugi na listi po broju titula (7), ispred Bayerna (6) i Liverpola (6).

Jedini klubovi s prostora bivše SFRJ koji su bili u finalu UEFA Lige prvaka jesu Crvena zvezda i Partizan. Crvena zvezda je osvajač Lige prvaka u sezoni 1990./91., dok je 1965./66. Partizan bio doprvak Europe.

Trenutačni europski prvak je Real Madrid koji je u finalu savladao Liverpool rezultatom 1:0.

Kopirati
Drag cursor here to close