Prije 40 godina

Vjerojatno najpoznatija utakmica Jugoslavije: Bocom u glavu Juanita!

U meču koji su španjolski mediji zbog bacanja boce prozvali "Bitka za Beograd" – prava je sreća da ovaj događaj nije imao i daleko teže posljedice.
Sport / Nogomet | 01. 12. 2017. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, u uzvratnoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1978. u Argentini, nogometna reprezentacija Jugoslavije izgubila je u Beogradu od Španjolske (0:2, 0:1), a scena kada prgavi Juanito provocira publiku na „Marakani“ i dobiva odgovor u vidu boce direktno u glavu, obišla je planet.

Na kraju, sve se dobro i završilo – u meču koji su španjolski mediji zbog bacanja boce prozvali "Bitka za Beograd" – prava je sreća da ovaj događaj nije imao i daleko teže posljedice.

Legenda kaže kako je devet godina kasnije, prilikom gostovanja Reala na meču protiv Crvene Zvezde (4:2 za domaće) došlo do pokušaja 'pomirenja' Juanita i čovjeka koji je bacio bocu, za što je bacač trebao dobiti ulaznicu za utakmicu, podsjeća beogradski tabloid Kurir. Međutim, navodno, kompletna ideja je propala jer se kao potencijalni krivac javilo nekoliko tisuća ljudi...

Inače, Juanito je bio poznat po provokacijama i prljavim startovima, a zbog skandaloznog nasrtaja na Lothara Matthäusa dobio je pet godina zabrane igranja nogometa.

Juan Gómez González, poznatiji kao Junaito, bio je član oba velika madridska kluba, a igrao je i za Burgos i Malagu. U karijeri je odigrao 464 utakmice, postigavši 125 golova. Bio je napadač, ali i čovjek za ''specijalne'' zadatke - ako je trebalo isprovocirati i teško raniti protivnika, zovite Juanita. S Realom je pet buta bio prvak Španjolske, dva puta pobjednik Kupa kralja i dva puta Kupa UEFA.

Za Furiju je odigrao 34 utakmice, a u strijelce se upisao osam puta, od čega dva puta protiv Jugoslavije (jednom na Maksimiru i jednom u Valenciji).

Kopirati
Drag cursor here to close