Željo - Sarajevo

Vječiti derbi bez pobjednika, Zrinjski na čelu ljestvice

Sport / Nogomet | 15. 04. 2017. u 19:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši Željezničara i Sarajeva odigrali su susret bez pogodaka u 110. vječitom derbiju koji je odigran večeras na stadionu ''Grbavica''.

Utakmica je počela otvorenom igrom obje ekipe, a prvu priliku već u 3. minutu imao je napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović, čiji šut brani Vedran Kjosevski.

Sarajevo je početkom susreta pokazalo da nije došlo da se brani, igralo se otvoreno kao što su treneri oba tima dan ranije najavili.

U nastavku utakmice ''plavi'' su imali više od igre, imali su posjed lopte i kreirali napade, ali promjene rezultata nije bilo. Prvu ozbiljniju priliku Željezničar je imao u 8. minuti kada je Stevanović uposlio Lendrića, ali njegov šut bio je preslab da svlada vratara Pavlovića.

Lendrić je u tom razdoblju propustio iskoristiti nekoliko upotrebljivih lopti koje je uputio raspoloženi Miroslav Stevanović, ali nije se uspijevao najbolje snaći pred golom Bojana Pavlovića.

''Plavi'' su kontrolirali loptu i stvarali prilike pred gostujućim golom. Ipak, nakon vise minutnog pritiska domaćina tempo utakmice je opao, a igra se uglavnom odvijala na sredini terena.

Sarajevo se u prvom poluvremenu uglavnom branilo i čekalo priliku iz kontra napada, a ''bordo'' ekipa je u nekoliko navrata na taj način ugrozila gol domaćina.

U 29. minutu nova odlična šansa za domaće, a ponovo je veliki dio posla odradio raspoloženi Stevanović, koji je odlično ubacio u šesnaesterac Sarajeva, ali Crnov glavom promašuje gol.

Sarajevo je pred istek poluvremena iskoristilo pritisak Željezničara za brze kontra napade koji su rezultirali dvjema odličnim prilikama za ''bordo'' ekipu, ali promjene rezultata nije bilo. Odlične šanse za Sarajevo propustili su Haris Duljević i Anel Hebibović.



Drugo poluvrijeme nastavljeno je u istom tempu, ali bez prilika za promjenu rezultata.

Vratar Sarajeva Pavlović obranio je u najbolju priliku za domaći sastav u 59. minuti drugog poluvremena. Naime, nakon ubačaja iz kornera Stevanović je dobro šutirao ali Pavlović krajnjim naporom brani njegov šut.

Kako je vrijeme odmicalo Željezničar je preuzimao inicijativu, ali gosti su se odlično branili. Gledatelji na ''Grbavici'' gledali su dosta lošije drugo poluvrijeme bez većih prilika.

Igrač Željezničara Semir Kerla dobio je crveni karton u 77. minutu. Kerla je za manje od minuta uspio dobiti dva žuta kartona zbog čega je Željezničar do kraja susreta morao igrati s igračem manje na terenu.

Sarajevo je iskoristilo događanja na terenu i brojčanu nadmoć te u dva navrata odličnim šutovima pokušalo svladati Kjosevskog koji je oba puta uspješno obranio. Odnos snaga na terenu nakon crvenog kartona u potpunosti se promijenio, sada je Sarajevo imalo inicijativu i stvaralo prilike, a Željezničar se branio.

Promjene rezultata do kraja susreta nije bilo, derbi je okončan bez golova, a takav ishod najviše odgovara Zrinjskom koji je pobjedom protiv Radnika ponovo zauzeo prvo mjesto na ljestvici.

Rezultati by SofaScore
Kopirati
Drag cursor here to close