Schmeling, Di Stéfano, Maradona

VIDEO | Zaboravljeni Neckar, stadion za velike događaje

Na ovom stadionu naslove prvaka su osvajali Di Stéfano i Real Madrid, Maradona i Napoli Kup UEFA, dok su Drechsler i Colin Jackson rušili svjetske rekorde.
Sport / Nogomet | 28. 02. 2024. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhitekta Paul Bonatz je zaslužan za ovaj stadion koji se u početku zvao "Adolf-Hitler-Kampfbahn" pa možete i pretpostaviti kakvu je ulogu imao od 1933. godine kada je zvanično otvoren.

Na početku je imao kapacitet od 35.000 gledalaca ali je vrlo brzo isti proširen za dvostruko više. Nakon rata prvo je stadion nosio ime Century dok su američki vojnici na istom igrali baseball, dok kasnije nije dobio zvanični naziv Neckarstadion.

Tada je imao kapacitet 100.000 gledatelja. Već 1959. godine je odigrano finale Kupa prvaka, Real Madrid je nadigrao Reims 2:0, utakmica je odigrana pred 72.000 gledatelja. Na jednoj strani Di Stéfano, na drugoj Just Fontaine. Klasika

Video: Finale Kupa Prvaka 1959. godine 

Tri godine poslije igrali su finale Kupa kupova, Atletico Madrid i Fiorentina. Ponovljenu utakmicu, jer je prva završila 1:1. Stadion je renoviran za SP 1974. godine, ukupno su odigrane četiri utakmice. 1988. godine opet imamo finale Kupa prvaka (PSV-Benfica). Na istom stadionu je Sovjetski Savez po velikom pljusku dobio Italiju u polufinalu Europskog iste godine

Video: Italija -  Sovjetski Savez 1988 

Prije nego što će proći kroz još jednu fazu renoviranja stadion je ugostio najbolje europske, pa svjetske atletičare. Svjetske rekorde su obarali Yuriy Sedykh (kladivo), Heike Drechsler na 200 metara, te Marina Stepanova na 400 metara s preponama. Na Svjetskom 1993. godine, za rekorde su se pobrinuli Colin Jackson, američka štafeta 4x400, Sally Gunnell, Anna Biryukova.

Video: Heike Drechsler

Max Schmeling je na ovom stadionu u carstvo snova poslao Adolfa Heusera 1939. godine pa je zvanično postao Europski prvak. Na tom stadionu je Maradona osvojio jedini europski trofej s Napolijem. Tijekom SP 2006. godine, odigrano je šest utakmica, na posljednjoj je Njemačka osvojila treće mjesto

Video: SP 2006 Njemačka - Portugal 

Kroz godine se mijenjao naziv stadiona koji je naravno moderniziran. Što nije problem s obzirom na sponzore koji su sudjelovali u njegovom "sređivanju". Danas je to MHPArena čiji je kapacitet 60.449 gledatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close