Stadion Sant'Elia

VIDEO I Igralo se Svjetsko prvenstvo, Kup UEFA, danas je prekriven korovom

Uz uspone i padove ekipa je ostala na ovom stadionu do 2012. godine, kada ga je napustila zbog opasnosti od strujnog udara.
Sport / Nogomet | 21. 02. 2024. u 02:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stadion Sant'Elia je izgrađen 1970. godine, godinu nakon što su "čobani i seljaci" predvođeni Gigijem Rivom uzeli naslov prvaka. Nakon što Italija dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 1990. godine stadion je renoviran.

Mogao je kao i svi stari veliki stadioni primiti 60.000 gledatelja, ali je za SP kapacitet reduciran na 40.919. Kao što je poznato, opasna skupina F je ostavljena za Siciliju, kako bi se odvojili opasni navijači Engleske, Nizozemske i Republike Irske.

Video: SP 1990 

Na tom stadionu su odigrane utakmice Engleska - Republika Irska, Engleska - Nizozemska i Engleska - Egipat. Prve dvije sezone domaća ekipa Cagliarija se nakon Svjetskog prvenstva uglavnom borila za opstanak, ali je u trećoj pod vodstvom legendarnog Carla Mazzonea dohvatila Kup UEFA.

Video: SP 1990  Engleska - Nizozemska 

Utakmice Cagliarija su igrane u paklenoj atmosferi, Giuseppe Pancaro, Allegri, Dely Valdés, Luis Oliveira su odveli ekipu čak do polufinala Kupa UEFA što je bio nevjerojatan uspjeh.

Video: Kup UEFA Cagliari - Inter 

Uz uspone i padove ekipa je ostala na ovom stadionu do 2012. godine, kada ga je napustila zbog opasnosti od strujnog udara. Nekadašnji predsjednik Massimo Cellino je tada rekao:

"Jedan od naših zaposlenika je umalo stradao od strujnog udara. Ondje riskirate život. Na tom stadionu nema čak ni najosnovnijih sigurnosnih mjera."

Cagliari je tada igrao u Trstu, a Sant'Elia je osposobljena za igranje do 2017. godine. Danas je taj stadion poput ruševine i trune. Travnjak je prepun korova, a zapuštene tribine prekrivene su krhotinama i prašinom, vrlo vjerojatno će biti i srušen.

Kopirati
Drag cursor here to close