Gol koji je kapetana Vatrenih lansirao u zvijezde

VIDEO I Dan kada je Modrić ušutkao sve španjolske kritičare

Nije prošlo dugo od crvenog kartona kada Modrić oblači dres i odlazi pored out linije čekajući svojih pola sata u ovoj utakmici. Ulazi u igru umjesto Arbeloe. Igrala se 59. minuta.
Sport / Nogomet | 05. 03. 2024. u 09:21 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ima li ljepšeg osjećaja nego svoju kvalitetu dokazati na kultnom Old Traffordu? Ako pitate kapetana hrvatske reprezentacije, velikog Luku Modrića, vjerojatno će vam reći nema boljeg trenutka u klupskoj karijeri od tog 5. ožujka 2013. godine.

Najveći hrvatski igrač u povijesti svoje je prve profesionalne korake počeo praviti u zagrebačkom Dinamu. Tijekom svoje petogodišnje epizode na Maksimiru, jedan dio proveo je na posudbama, između ostalog i u mostarskom Zrinjskom. Odličnim igrama i uspjesima s Dinamom, Europa ga je počela primjećivati. Pored brojnih ponuda Modrić je odlučio izabrati transfer u London, Tottenham Spurse.

Jedno od najvećih pojačanja londonskog kluba

Koliko su ga jako Spursi željeli, svjedoči činjenica da je vlasnik kluba Daniel Levy odletio za Zagreb čim su procurile priče da Newcastle i Manchester City vrbuju Dinamovog kapetana. Modrić je potpisao za Tottenham 26. travnja 2008. godine. Cifre kojima se baratalo sve do 22 milijuna eura sa svim bonusima, učinile su hrvatskog veznjaka jednim od najskupljih akvizicija u povijesti kluba do tada.

Fizički slab za Premiership

Svoje putovanje počeo je pod palicom španjolskog stratega Juandea Ramosa, koji Luku nije koristio na baš pravilan način, postavljajući ga na njemu neprirodne pozicije. Nije krenulo najbolje. Dogodilo se par ozljeda koje su Modrića konstantno udaljavale s terena na određeno vrijeme, ne dopuštajući mu igre u kontinuitetu da dokaže svoju vrijednost.

Često odsustvo sa zelenog travnjaka rezultiralo je time da ga mediji u Engleskoj okarakteriziraju kao fizički preslabog igrača za najatraktivniju nogometnu ligu svijeta. Modrić je sam tadašnjim izjavama dao do znanja da ga to ne dotiče, već da mu daje samo dodatnu motivaciju i da je on fizički i mentalno dovoljno spreman za najteže izazove.

Dolaskom engleskog stručnjaka Harryja Redknappa, krenuli su bolji dani za hrvatskog veznjaka. Postavljajući ga na prirodnu mu poziciju, Luka je proigrao vjerojatno svoje najbolje utakmice u dresu "Pijetlova". Nakon četiri godine Modrić pravi najveći transfer u svojoj karijeri, sljedeća stanica je madridski Real.

Najgore pojačanje u povijesti Reala?

Natpisi su to koji su se pojavili nedugo nakon što je hrvatski veznjak stavio potpis na petogodišnji ugovor s Kraljevskim klubom. Iako nije krenulo loše. Modrić je službeno postao igrač Reala 27. kolovoza 2012. godine u iznosu od 25 milijuna eura.

Debitirao je već dva dana poslije, u finalu španjolskog Superkupa uzvratne utakmice protiv Barcelone na svom Santiago Bernabeuu, zamijenivši Mesuta Özila u 83. minuti. U konačnici je Real osvojio naslov i Modrić je za manje od dva dana u klubu već imao jednu titulu.

Jose Mourinho je bio netko tko je silno želio vidjeti Modrića u svojim redovima. Godinama kasnije, kada su se već i razišli, portugalski stručnjak i jedan od najvećih trenera u povijesti imao je samo riječi hvale za kapetana Vatrenih.

No, dolaskom u jedan klub renomea poput Realovog, apetiti su visoki od samog početka. Španjolski mediji slični su onima u Engleskoj, skloni brojnim kritikama unatoč nedovoljnom uzorku utakmica koje igrač pruži za određeno razdoblje. Traži se ekspresna reakcija, odmah po dolasku.

Iz tog razloga Modrić je među medijima i navijačima proglašen jednim od najgorih pojačanja u povijesti španjolske lige i Real Madrida, iako nije igrao toliko loše. Konkurencija je bila jaka, njemački čarobnjak Özil na poziciji desetke uz Xabija Alonsa i Khedire kao osigurače na pozicijama zadnjih veznih činili su da se teško bilo probiti do startne postave. Sve do jedne večeri, na čarobnom Old Traffordu, koja je promijenila tijek Modrićeve karijere u Španjolskoj.

Uzvrat na Teatru snova

Real Madrid otputovao je u Manchester na uzvratni susret osmine finala Lige prvaka 5. ožujka 2013. godine. Prvi susret u Madridu završen je neodlučeno, 1:1 i odluka je trebala pasti na Old Traffordu. Igrači škotskog maga u trenerskom svijetu, Sir Alexa Fergusona, igrali su bolje u obje utakmice, ali ostali su kratki za jedan gol.

Uzvrat je dobro počeo za domaće, s par izrazitih šansi u prvom dijelu, ali se ipak otišlo s 0:0 na odmor. Početak iz snova u nastavku za Crvene Vragove. Sergio Ramos postiže nespretni autogol u 48. minuti i poklanja Unitedu vodstvo.

Nesmotrena reakcija Nanija

Situacija se promijenila za 360 stupnjeva u 56. minuti, kada portugalski veznjak Nani neoprezno đonom starta na Alvara Arbelou, a turski arbitar Cüneyt Çakir izvadio je crveni karton i poslao Portugalca na ranije tuširanje.

Odluka je to koja je podijelila sportsku javnost. Jedni su tvrdili da je to bio nedovoljan intenzitet za isključenje, dok su drugi smatrali opasnu igru dovoljnom za izravni crveni karton. Ovaj potez Nanija i odluka Çakira pokazat će se ključnom u ovoj utakmici, u korist Reala.

Modrićeva bomba s 23 metra i oproštaj Sir Alex Fergusona

Nije prošlo dugo od crvenog kartona kada Modrić oblači dres i odlazi pored out linije čekajući svojih pola sata u ovoj utakmici. Ulazi u igru umjesto Arbeloe. Igrala se 59. minuta. Nakon 7 minuta Modrić pokazuje svoju snagu.

Uzeo je loptu na više od 25 metara od gola, dignuo glavu prema golu koji je branio David De Gea, jednim lažnjakom otvorio sebi dosta prostora i lansirao raketu s 23 metra koja se od stative odbila u gol i vratila utakmicu na početak. Ujedno je Modrić do kraja bio jedan od ključnih igrača Realove igre u napadu, organizirajući većinu napada i preuzimanjem odgovornosti u ključnim situacijama.

Ubrzo nakon toga, u 69. minuti, Cristiano Ronaldo na svojem Old Traffordu pogađa za konačnih 1:2 koji su bili dovoljni da Real prođe dalje. Ovim je pogotkom Ronaldo poslao svog "nogometnog oca", Sir Alexa Fergusona u "europsku" mirovinu, s obzirom na to da je ovo bila posljednja trenerska utakmica jednog od najvećih trenera nogometne povijesti u Ligi prvaka.

La Decima

Utakmica s Unitedom bila je veliki preokret u Modrićevoj karijeri, koja ga je lansirala u zvijezde. Nakon tog susreta Luka je igrao sve bolje, a dolaskom Carla Ancelottija Modrić je postao neizostavan kotačić u Realovoj momčadi.

Video: Manchester United - Real Madrid 

Sezona 2013./14. za Los Blancose imala je poseban značaj. U svoju vitrinu stavili su deseti naslov prvaka Europe. Do njega su došli uz pomoć Luke Modrića, koji je u finalu protiv Atletico Madrida u 93. minuti kada je iz kornera savršeno naciljao glavu Sergia Ramosa koji je utakmicu odveo u produžetke.

Tamo su se izabranici Diega Simeonea mentalno raspali, a Kraljevi su to iskoristili i preko Balea, Marcela i Ronalda upisali na papiru više nego laku pobjedu od 4:1.

Modrić je te iste sezone ušao u momčad sezone Lige prvaka, a nagrađen je i prestižnom nagradom najboljeg veznjaka La Lige iste sezone.

Kao vino

Unatoč svim kritikama, hrvatski velikan je dokaz da se uporan rad i talent isplate u konačnici. Nakon toga osvojio je nagradu za najboljeg igrača svijeta, pregršt titula s Realom, a kruna karijere su mu dvije uzastopne medalje na Svjetskim prvenstvima, 2018. i 2022., prvo srebrom, kasnije broncom.

Iako se trenutno nalazi u neugodnoj situaciji u klubu, činjenica da je i nakon 12 godina članom jedne od najboljih svjetskih momčadi govori o njegovoj važnosti za nogomet i svrstava ga u jednog od najvećih igrača koji je igrao ovu predivnu igru.

Kopirati
Drag cursor here to close