Megan Rapinoe i Alex Morgan su najzaslužnije

Velika pobjeda američkih sportašica

Ovo je snažna poruka sportašicama, ne samo u državi Washington već i širom Sjedinjenih Država - zaslužujete i sada ćete imati jednaku platu", rekla je senatorica Maria Cantwell.
Sport / Nogomet | 28. 12. 2022. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Megan Rapinoe i Alex Morgan su predvodile svoje kolegice. Kao najveće zvijezde ženskog nogometa u SAD. U borbi za jednake plate svim reprezentativnim selekcijama u ovoj zemlji. Još ranije su Megan i Alex podnijele federalnu tužbu za rodnu diskriminaciju protiv Američkog nogometnog saveza.

Ranije ove godine potpisali su novi kolektivni ugovor, koji je uključivao jednaku raspodjelu novca temeljem rezultata na FIFA Svjetskom prvenstvu. Međutim, bez obzira što je ugovor bio sklopljen, jednaka plaća nije bila zakonski obvezujuća u nacionalnim savezima. Na kraju je odluka pala u donjem dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koji je u omjeru 350-59 usvojio prijedlog koji je prema proceduri poslan u Bijelu kuću na potpis predsjedniku Joeu Bidenu, čime zakon i službeno stupa na snagu ili postaje pravovaljan.

Ovaj značajni zakon osigurava da svi sportisti koji predstavljaju Sjedinjene Države na globalnom takmičenju – poput Svjetskog prvenstva, Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara dobiju jednaku platu i beneficije bez obzira na spol.

"Kada gledate sportiste iz SAD kako se takmiče na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvo, vjerojatno vam ne pada na pamet da muškarci i žene koji se bave istim sportom – možda neće dobiti isti smještaj... ili jednaku medicinsku njegu... ili još uvijek čekaju da im se nadoknade troškovi koje su imali, za svoj novac koji su potrošili", govorila je američka senatorica Maria Cantwell prilikom svog izlaganja. Ona se dotakla i profesionalnog sporta u kojem će ipak čini se stvari po pitanju izjednačavanja ići malo sporije.

" Željela bih da postoje rješenja za nejednakosti koje imamo u profesionalnim ligama – poput WNBA i Nacionalne ženske nogometne lige – ovo je još uvijek ogroman, važan korak ka ekonomskom osnaživanju žena koje se bave sportom. Bilo je potrebno dosta napornog rada da bi se osiguralo da ovaj zakon prođe. Ovo je snažna poruka sportašicama, ne samo u državi Washington već i širom Sjedinjenih Država - zaslužujete i sada ćete imati jednaku platu", rekla je senatorica Maria Cantwell.

Oglasila se i Cindy Parlow, predsjednica Američkog nogometnog saveza:

"Slanjem ovog zakona predsjedniku, oba su doma poslala jasnu poruku da je to standard za sve nacionalne momčadi u svim sportovima i naglašava važnost rada s našim sportašima na postizanju jednakih plaća, uključujući izjednačavanje međunarodnog nagradnog fonda.

Kopirati
Drag cursor here to close