Uoči susreta

Velež protiv Elfsborga i njihove taktičke periodizacije

Ovaj Veležov protivnik u svojim redovima ima nekoliko dobrih igrača, ali je prije svega momčad, cjelina njihov najvažniji adut.
Sport / Nogomet | 05. 08. 2021. u 08:58 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudar se pobrinuo za hladan tuš na trideset i nešto prije tri večeri. Vjerojatno bi se puno više analizirao, pisalo i pričalo o Rudaru, kiksu Veleža, izgubljenim bodovima. Ali vremena nema, u ovakvoj situaciji kakvoj Velež kao klub nije bio već jako dugo.

Dva treninga, jedan u Mostaru, drugi na Borås Areni, gdje su se igrači Veleža na licu mjesta uvjerili kako to izgleda teren s umjetnom travom.

Dobro, igrao je Velež na umjetnoj podlozi protiv Krupe, njegovi igrači su u zimskom periodu često trenirali na sličnoj podlozi, ali ovo će ipak nešto drugo. Nije isključeno da Šveđani podlogu još malo dodatno ubrzaju.

Hladni Šveđani koji idu po onoj uobičajenoj matrici. Znaju koliko mogu, ne nude spektakl, ali su kao protivnik jako neugodni. Bez obzira radi li se o reprezentaciji ili nekom klubu.

Uostalom, protiv klubova iz Švedske su igrali Zrinjski, Željezničar, Sarajevo. Sarajevo je uspjelo eliminirati Helsingborg, pa Örebro, dok recimo Zrinjski i Željezničar nisu mogli proći Frölundu, Malmö, AIK.

Ovaj Veležov protivnik u svojim redovima ima nekoliko dobrih igrača, ali je prije svega momčad, cjelina njihov najvažniji adut.

Momčad koja drži ritam svih devedeset minuta i polako lomi svog suparnika. Tu su u napadu Per Frick, Marokhy Ndione, pa Larsson, Alm, Gojani, Frick, Okkkels, Holst.

U prošlom susretu Konferencijske lige, razbili su Milsami 5:0 igrajući uz formaciji 4-3-3, dok su se u prvenstvu Häckenu suprostavili s pomalo čudnih 4-5-1.

Video: BK Häcken vs IF Elfsborg 1-1 - All goals & Highlights

Trener je Jimmy Thelin koji je klub preuzeo u sezoni 2017/18, koja je bila jako teška za klub.

U prvih devet utakmica pod vodstvom Thelina klub je ostvario samo jednu pobjedu. Situacija u momčadi je bila jako loša, stariji igrači su se pobunili protiv Thelina, neki su čak počeli i odvojeno trenirati. 2018. godine, Elfsborg je bio tek dvanaesti, sljedeće osmi, pa onda drugi.

Nakon druge sezone, čelnici su Theliinu produžili ugovor do 2022. godine. Thelinova inspiracija je portugalski trenerski " filozof" Vitor Frade, zagovornik i kreator taktičke periodizacije.

"Gledali smo Elfsborg, to je potpuno drugačiji stil igre, drugačiji način razmišljanja, drugačije reagiraju u danim situacijama od AEK-a. Od organizacije napada do reakcije po izgubljenoj lopti. Vidjeli smo kako na terenu izgleda Elfsborg i znamo kako možemo odgovoriti na njihovu igru na najbolji način. Ali za tako nešto moramo biti sto posto unutra, u utakmici. Kao što je to bio slučaj s Rudarom protiv nas u ponedjeljak, ili onako kako smo to bili mi u Ateni prošlog četvrtka.

Ako uđemo i malo lagano, nema sumnje da ćemo biti kažnjeni. Jer igramo protiv odlične ekipe koja je spreman kazniti i najmanje opuštanje i najmanju pogrešku. Ako uđemo i za nijansu laganije u ovaj susret loše ćemo se provesti.

Ako je AEK imao bolje pojedince, onda možemo za Elfsborg reći da je prava ekipa. Strašno su opasni po osvojenoj lopti, znaju kazniti i najmanju pogrešku. Fizički su sjajno pripremljeni, prvenstvo im je u toku, odigrali su daleko više utakmica od nas i sve su to stvari koje su njihova prednost, reći će u najavi utakmice Feđa Dudić.

Video: IF Elfsborg - Säsongsfilmen | 2020
Kopirati
Drag cursor here to close