Posrtaj Rođenih

Rudar Veležu uzeo sva tri boda

Rudar je prvi klub koji je svladao Velež u prvenstvu još od Zrinjskog u listopadu prošle godine.
Sport / Nogomet | 02. 08. 2021. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rođeni su kao veliki favoriti ušli u ovaj susret, ali gosti iz Prijedora su iskoristili nešto slabiji sastav koji je izveo Feđa Dudić zbog obveza u Europi i došli su do trijumfa.

Već u drugoj minuti gosti dolaze do vodstva. Mladi vratar Luka Kačavenda pravi veliku grešku, dodaje loptu do Nikole Mandića, a ovaj ju šalje u praznu mrežu za prednost gostiju od 1:0.

Velež je u prvim minutama izgledao bezopasno, a razlika je lako mogla biti i veća da su gosti imali više strpljenja u završnim udarcima.

Kačavenda u devetoj minuti brani zicer Mandiću koji je izašao sam pred vratara domaćina, a zatim u 15. minuti Zekanović opasno prijeti iz slobodnog udarca, šut odlazi preko gola.

Zatim je Velež preuzeo kontrolu nad loptom. Međutim, tek u 27. minuti domaći prvi put prijete, a udarac Brandaa brani vratara Šćekić.

Minut kasnije gosti stižu do drugog gola. Santos sjajno izbacuje Mandića, ovaj je izmiješao obranu Veleža i dodaje do Josepha Amoaha koji zakucava loptu u mrežu za vodstvo Rudara od 2:0.

Foto: Bljesak.info / Rudar iznenadio Velež

Velež u 33. minuti prijeti preko Pršeša, a u 39. minuti promašuju najbolju šansu u prvom dijelu. Dejanović je izašao sam pred Šćekića, ali nije uspio zabiti.

Samo minut nakon promašaja Osmić pravi veliku glupost. Zaustavio je Mandića, Irfan Peljto mu pokazuje drugi žuti karton i fudbaler Rođenih je morao u svlačionicu.

Domaćini su do kraja prvog dijela bili bolji na terenu. Vrijedi još izdvojiti udarac Ćosića, nije bilo problema za golmana gostiju i na odmor se otišlo iznenađujućim vodstvom Rudara od 2:0.

Feđa Dudić je u uvodnih 15 minuta nastavka napravio četiri izmjene. Šansu su dobili Cvijanović, Hasanović, Anđušić i Ovčina, ali Rudar je odličnom defenzivom pružao jako malo šanse domaćim da naprave nešto, prenosi SportSport.ba.

U tom razdoblju vrijedi izdvojiti samo udarac Zeljkovića s distance kojeg je obranio Šćekić, a sjajni Brazilac Santos u 65. minuti promašuje odličnu šansu za goste, Kačavenda mu je obranio zicer.

Foto: Bljesak.info / Rudar iznenadio Velež

Velež u 66. minuti propušta dvije dobre šanse. Šćekić brani udarce Hasanovića, a zatim i Georgijevića i spašava svoj tim u ovoj situaciji.

Novu veliku šansu domaći stvaraju u 78. minuti. Zajmović spušta loptu za Brandaa, a Brazilac iz odlične pozicije šutira daleko preko gola.

Rudar je prijetio često iz kontri. Santos je imao nekoliko opasnih pokušaja, no Brazilac iz redova prijedorskog tima nije imao prave završnice.

Ostalo je do kraja 2:0 za Rudar koji je tako prekinuo niz Veleža bez poraza od 21 utakmice i došao je do prve pobjede u sezoni.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Dudić: Mislili smo da imamo širinu, ali očigledno nemamo

Trener Rođenih Feđa Dudić preuzeo je krivicu na sebe, ali i izdvojio još nekoliko stvari.

"Čestitam Rudaru na potpuno zasluženoj pobjedi. Na terenu su sve radili kako treba. Pokazali su da neće biti prolaznici u PLBiH", rekao je Dudić, a zatim dodao:

"Ja sam krivac. Mislio sam da ovaj sastav može parirati, ali ne može. Mislili smo da imamo širinu, ali očigledno nemamo. Mi smo poletjeli nakon Atene, trebamo se spustiti na zemlju, nismo mi megalomani. Ovo je poraz upozorenja."

Kopirati
Drag cursor here to close