Rođeni u Europi

Velež osvojio Kup BiH, prvi trofej nakon 36 godina!

Sarajevo i Velež odigrali su tvrdo i loše finale Kupa Bosne i Hercegovine, ali u sjajnom ambijentu koji su na zeničkom Bilinom polju napravili navijači oba kluba.
Sport / Nogomet | 19. 05. 2022. u 21:05 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Velež osvojio je Kup Bosne i Hercegovine, nakon što je u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca svladao Sarajevo. Tim osvajanjem trofeja, prvog poslije rata za ovaj klub, Velež će drugu godinu zaredom igrati Europu!
 
Finale je igrano u Zenici u sjajnom ambijentu koji su napravili obje ekipe, a nakon 0:0 u regularnom dijelu Velež je bio bolji u raspucavanju.

Za Velež je to prvi trofej nakon dugih 36 godina čekanja pošto su Rođeni 1986. godine osvojili Kup Jugoslavije.
 
Budući da je ovo finale za obje ekipe bila najvažnija utakmica sezone, za Velež i najvažnija utakmica poslije rata, očekivano je bilo vrlo tvrdo i bez golova. 
 
Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a odluka je pala u zadnjoj seriji koju je zaključio Brandao najvažnijim golom otkako je u Veležu.

Suljić, Šećerović i Darko Bodul su bili precizni kod Sarajeva, a Slaviša Bogdanović je obranio udarce Varešanoviću i Mirku Oremušu. Ovčina, Haskić, Pršeš i Brandao su pogađali za Velež, a Dizdarević je obranio udarac Zvoniću.

Prvo poluvrijeme proteklo je u prilično izjednačenoj igri, ali najbolje prilike promašivalo je Sarajevo. Već na samom početku Kapić i Hebibović su u dobrim situacijama promašivali pokraj lijeve vratnice, a u 16. minuti Jovičić je bio uspješniji od Mujakića u situaciji jedan-na-jedan.
 
No, daleko najbolju priliku imali su u 31. minuti, kada su čak tri igrača Sarajeva, Ahmetović, Hebibović i Suljić, šutirali, ali nisu mogli do Veležove mreže.

Foto: www.klix.ba / Očekivano tvrdo finale Kupa

U drugi dio Feđa Dudić ušao je sa svojim najubojitijim napadačem, zaliječenim Nerminom Haskićem i Rođeni su doista bili opasniji. U 62. minuti imali su i veliku šansu kada je Ovčina udarcem glavom promašio vrata.
 
Do kraja regularnog dijela nije bilo previše toga zanimljivog, osim bakljada koju su priredili navijači obaju ekipa. Treba izdvojiti i crveni karton, odnosno drugi žuti za Šabanovića zbog prekršaja nad Brandaom.

Pobjednik Kupa BiH bogatiji je za 30.000 KM, dok je finalist Sarajevo inkasirao 20.000 KM. Ekipa Veleža dobiva dva trofeja, jedan prijelazni te jedan koji ide u trajno vlasništvo.

Kopirati
Drag cursor here to close