Dinamo - Rosenborg

VAR će se danas prvi put primjeniti u jednoj natjecateljskoj utakmici u Hrvatskoj

Na večerašnjoj utakmici GNK Dinama i Rosenborga u Maksimiru svoju će hrvatsku premijeru doživjeti tehnologija Video Assistant Referees koja će biti od pomoći sucima utakmice.
Sport / Nogomet | 21. 08. 2019. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras se u 21 sat na stadionu u Maksimiru igra utakmica playoffa UEFA-ine Lige prvaka između Dinama i Rosenborga.

Ova će utakmica ući u nogometnu povijest Hrvatske ne zbog svojeg sportskog značaja već zbog tehnološke novotarije koja će prvi puta biti primijenjena na jednoj službenoj nogometnoj utakmici u ovoj zemlji.

Povijesna utakmica

Suci utakmice Dinama i Rosenborga imat će, naime, pomoć video tehnologije, javlja Bug.hr.

Rješenje poznato kao VAR (Video Assistant Referees) na veliku je scenu stupilo na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, da bi nedugo nakon njega europska nogometna organizacija UEFA prihvatila VAR tehnologiju i za svoja natjecanja.

Hrvatski nogometni savez najavio je uvođenje VAR-a u 1. HNL na proljeće 2020. godine, a Dinamo će imati privilegij prvi isprobati ovu tehnologiju pred svojim navijačima.

 

Kako će VAR izgledati u Maksimiru?

Budući da Dinamov stadion nije potpuno opremljen za primjenu ove tehnologije, tj. na njemu nema mjesta da bi se smjestila kontrolna soba VAR-a (VOR, Video Operation Room), UEFA je odlučila u Zagreb poslati dva kombija s potrebnom opremom koji će služiti umjesto te sobe.

Isti su od jučer smješteni na parkiralištu pod tribinama stadiona u Maksimiru, gdje su obavljena sva testiranja radio veza i video sustava koji će se koristiti tijekom utakmice.

Uz maksimirski teren, tik do kućice u kojoj se tijekom utakmice nalazi četvrti sudac, instaliran je monitor na kojem će glavni sudac utakmice po potrebi moći pogledati snimke spornih situacija.

Što radi VAR?

Video tehnologija se u nogometu može koristiti u samo četiri situacije, za koje se smatra da mogu imati značajan utjecaj na rezultat utakmice.

Pa tako VAR može pomoći sucu samo u slučaju „jasne i očigledne pogreške“ ili „propuštenog ozbiljnog incidenta“, a koji se odnosi na :

 - postizanje zgoditaka (iz dozvoljenih ili nedozvoljenih situacija);
 - izravni crveni kartoni;
 - sumnjivi prekršaji u šesnaestercu:
 - zamjene identiteta igrača;

Za primjenu VAR-a ključna je dobra pokrivenost terena kamerama (u Rusiji je to ostvarivano s čak 33 HD kamere), te kontrolna soba u kojoj sjede VAR suci i video operater.

Zadatak ove ekipe jest pratiti sva događanja na terenu, provjeravati "legalnost" u spomenute četiri vrste događaja, te komunicirati s glavnim sucem utakmice i pomoći mu u donošenju što ispravnije odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close