Championship

Utakmica vrjednija i od finala Lige prvaka: Danas Aston Villa - Derby County

Aston Villa je prošle godine igrala finale u kojem je izgubila od Fulhama, a Derby predvođen trenerom Frankom Lampardom lovi povratak u najjaču englesku ligu nakon 11 godina.
Sport / Nogomet | 27. 05. 2019. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance / empics / Aston Villa protiv Derby Countyja

Danas u 16 sati na stadionu Wembley sudac će dati znak za početak play-off utakmice između Aston Ville i Derby Countyja, koja će odlučiti o tome koji klub ulazi u Premier ligu Engleske, a koji ostaje u Championshipu.

Osim plasmana u prvu ligu, pobjednik će biti bogatiji za 200 milijuna eura. Zadrže li status prvoligaša, iduće godine im je zajamčeno najmanje 340 milijuna. Gubitniku u ovoj utakmici će pak od televizijskih prava pripasti samo osam milijuna!?

Aston Villa je prošle godine igrala finale u kojem je izgubila od Fulhama, a Derby predvođen trenerom Frankom Lampardom lovi povratak u najjaču englesku ligu nakon 11 godina.

Procjenjuje se da bi pobjednik ako preživi prvu sezonu u Premierligi 2020. godine bio bogatiji za skoro 400 milijuna eura od TV prava i ostalih prihoda.

Čudni financijski odnosi

Finale Championshipa je financijski veće i od finala Lige prvaka. Tako Tottenham i Liverpool 1. lipnja u Madridu igraju za osam milijuna eura, koliko je razlika između zarade osvajača Lige prvaka i poraženog u finalu.

Engleski je nogomet naprosto zatrpan novcem. Tako ove godine posljednjeplasirani klub u Premier League (Huddersfield) dobiva čak 110 milijuna eura. Uspiju li se nakon samo jedne sezone vratiti u elitni razred, osigurano im je dodatnih 90 milijuna.

O kolikom je novcu riječ, najbolje svjedoči iznos od nevjerojatnih deset milijardi eura koje će engleski ligaši dobiti u tri predstojeće sezone. Radi usporedbe, od televizijskih prava u razdoblju 2017. - 2021. Bundesligi će pripasti 4,64 milijardi eura.

Radi takvih odnosa, njemački šampion FC Bayern dobiva manje po jednoj sezoni (65,4 milijuna) od engleskog kluba koji kao posljednji ispada iz lige.

"Nije normalna utakmica"

"Ovo nije normalna utakmica, znamo to i svi su svjesni toga", poručio je Villin trener Dean Smith.

On napominje kako su već 15-16 utakmica morali ići na pobjedu i protiv Derbyja neće biti ništa drugačije. Njegov suparnik, mnogo slavniji Frank Lampard, svjestan je koliko ova utakmica nosi, ali ne želi se dodatno opterećivati ulogom.

"Igračima ću reći da uživaju u utakmici. Vrijednost utakmice je nešto na što ja ne mogu utjecati. Igrao sam mnogo finala i velikih utakmica u kojima nisam uživao. Ne želim da se mojim igračima dogodi ista stvar", rekao je legendarni Lampard.

Ove sezone je Aston Villa slavila s 3:0 i 4:0 protiv Derbyja, kluba kojeg je pobijedila šest puta u posljednjih devet okršaja. I dok povijest međusobnih duela ide Villi u korist, ne ide joj podatak da je dosad izgubila pet od šest susreta na Wembleyju.

Ranije su plasman u Premierligu izravno izborili Norwich i Sheffield United.

Kopirati
Drag cursor here to close