Promjena formata

UEFA razmišlja o proširenju EURA

Moguća promjena formata natjecanja postala je tema s početkom kandidacijskog procesa za domaćina EURA 2028., o čemu će se odlučivati krajem 2023.
Sport / Nogomet | 11. 07. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođena uspjehom ovogodišnjeg Europskog prvenstva, Europski nogometni savez (UEFA) razmatra mogućnost za proširenje broja reprezentacija koje bi sudjelovale na završnom turniru sa sadašnjih 24 na 32, objavila je agencija AP.

Moguća promjena formata natjecanja postala je tema s početkom kandidacijskog procesa za domaćina EURA 2028., o čemu će se odlučivati krajem 2023.

Do 2016. je na završnom turniru sudjelovalo 16 reprezentacija, kad je promijenjen u sadašnji format s 24 reprezentacije, prenose Hina. 

No, UEFA je započela analizu isplativosti proširenja formata završnog turnira na 32 reprezentacije od 55 koliko ih čini europsku krovnu nogometnu organizaciju, otkrio je za AP anonimni izvor koji je upoznat s ovim procesom.

Glavni problem moguće promjene je utjecaj na sadašnji format kvalifikacija, jer bi više od polovice reprezentacija izborilo nastup na završnom turniru, što bi moglo smanjiti razinu neizvjesnosti i zanimljivosti u tim utakmicama.

Time bi, strahuju u UEFA-i, moglo doći do pada zanimanja sponzora, ali i navijača.

Proširenje završnog turnira na 32 reprezentacije bi također smanjilo mogućnost da se formira skupina poput one na ovogodišnjem EURU u kojoj su se našli Francuska, Njemačka i Portugal.

S druge strane, to bi pojednostavilo sustav natjecanja, jer bi tada bilo formirano osam skupina sa četiri reprezentacije, od kojih bi najbolje dvije izborile plasman u osminu finala.

Proširenje EURA na 32 reprezentacije pratilo bi proširenje završnog turnira Svjetskog prvenstva, koje će se dogoditi 2026. kad će Kanada, Meksiko i SAD ugostiti čak 48 reprezentacija, u odnosu na dosadašnje 32.

Ne postoji jasan vremenski okvir u kojem UEFA mora donijeti konačnu odluku, ali to bi se svakako trebalo dogoditi do 2023.

Kao mogući kandidati za domaćine Europskog prvenstva 2028. spominju se Italija, Rusija i Turska.

Kopirati
Drag cursor here to close